Депутати Чернігівської облради підтримали учасників АТО

Пленарне засідання десятої сесії обласної ради розпочалося з приємної, урочистої церемонії.

Голова обласної ради Ігор Вдовенко із задоволенням вручив Почесні Грамоти Верховної Ради України очільниці Срібнянської районної ради Олені Панченко та директору ПП «Агропрогрес» із села Горбачі Бобровицького району Михайлові Шумейку, яких вони удостоїлися за заслуги перед українським народом. Також Спільною Почесною грамотою Чернігівських облдержадміністрації та обласної ради нагороджено депутата облради від партії «Опозиційний блок» Сергія Варнавського.

І колеги з інших фракцій дружно аплодували, що вкотре засвідчило консенсус у сесійній залі. Одразу ж було видно, що депутати налаштовані конструктивно. Це відчувалося і на президії обласної ради, котра відбулася напередодні. Тож ми, журналісти, були переконані, що у очільника облдержадміністрації Валерія Куліча та керівництва облради (як завжди, активними і виваженими були перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук і заступник керівника облради Арсен Дідур) – по суті, жодних проблем на цій сесії не буде. Так і вийшло!

Ігор Вдовенко щиро привітав із реєстрацією й депутата обласної ради – наступного за черговістю кандидата у виборчому списку обласної організації політичної партії «Наш край» – Людмилу Андрієвську. Отож вона увійшла до складу однойменної партійної фракції в обласній раді – замість депутата Андрія Прокопенка, що достроково припинив свої повноваження за власним бажанням. Людмила Андрієвська – вже не нова людина в політиці, адже була депутатом обласної ради попереднього скликання.

Читайте за темою: Керівникам Чернігівської облради підвищили зарплату

Далі прокурор області Володимир Комашко поінформував народних обранців про результати діяльності протягом нинішнього року очолюваної ним правоохоронної структури. Зокрема, йшлося про посилення боротьби правоохоронців із рейдерським захопленням сільськогосподарських угідь, корупцією, наркоторгівлею, незаконним обігом спиртного, з бандитизмом, шпигунством, сепаратизмом... Втім, деяким депутатам, зокрема Дмитрові Блаушу та його колегам із Радикальної партії Олега Ляшка не сподобалося, що прокурор області, виступивши, не поспілкувався з ними і не відповів на їхні гострі запитання...

Після виступу директора Департаменту фінансів ОДА Валерія Дудка, народні обранці затвердили звіт про виконання обласного бюджету за перше півріччя 2017 року. Позитивом у ньому є те, що обсяг доходів загального та спеціального фондів обласного бюджету за цей період (із трансфертами) склав 3245599,1 тисяч гривень (62,5 % до річних бюджетних призначень), що у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 1397388,7 тис. грн. (або в 1,8 рази) більше торішнього. Як один із прикладів такого позитиву, видатки на освіту із загального фонду обласного бюджету склали 222523 тис. грн, що на 64211,3 тисяч гривень (40,6 відсотків) більше у порівнянні з відповідним періодом 2016-го.

Депутати внесли зміни до рішення облради «Про обласний бюджет на 2017 рік», а також до обласної Програми покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та правоохоронних органів, які беруть участь в антитерористичній операції та дислокуються на території Чернігівської області. Наразі запропоновано збільшити обсяги фінансування на закупівлю обладнання, будівельних матеріалів, запасних частин та комплектуючих для автомобільної техніки тощо.

Також ухвалені поправки до Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей у Чернігівській області на 2017—2018 роки. До речі, у залі під час сесії були присутні учасники АТО, які зараз активно відстоюють свої права. Виступив перед депутатами облради і координатор національного руху «Дія» Вадим Йовенко. Захисники України дуже не задоволені, що бійці добровольчих батальйонів, які власною кров’ю зупинили віроломного, жорстокого ворога, досі ще не мають у рідній державі справедливого статусу та, по суті, жодних пільг. Депутати з цим погодилися і ухвалили звернення до голови Верховної Ради Андрія Парубія про надання статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих формувань, які боронили Україну від агресора.

Дискусії виникли тільки тоді, коли депутати вносили зміни до обласної Програми фінансування у цьому році робіт із будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування – як державного, так і місцевого значення. Наприклад, про проблеми з дорогами на Борзнянщині відверто говорив депутат обласної ради Анатолій Хавило. Звісно, добре, що зараз ремонтуються державні дороги, але вкрай важливо дбати і про дороги в сільській глибинці. Адже є села, де фактично взагалі вже бездоріжжя, і від цього дуже потерпають місцеві жителі, а це – в основному, люди похилого віку та діти, яких потрібно перевозити до школи! Й особливо жахлива ситуація – в негоду...

Однак треба визнати: ситуація з ремонтом доріг на Чернігівщині зараз істотно поліпшується. Активну участь у цій справі мають взяти й об’єднані територіальні громади, як наголосив голова облдержадміністрації Валерій Куліч.

Народні обранці затвердили й Антикорупційну програму Чернігівської обласної ради на нинішній рік та Програму розвитку рибного господарства Чернігівщини на 2018—2020 роки. Депутати ухвалили рішення про створення КП «Надра Чернігівщини» – для ефективнішого використання надр, охорони довкілля та забезпечення економічно-соціального розвитку громад області. Взагалі, у цьому, безперечно, дуже важливому питанні депутатський корпус цілком одностайний – треба нарешті навести порядок!

Всього ж на цій сесії облради затверджено понад шістдесят рішень.

Сергій ДЗЮБА

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?