День зимуючих птахів провели на Чернігівщині

В рамках зимових обліків птахів у Мезинському національному природному парку відзначили День зимуючих птахів екологічною вікториною «Чи знаєте Ви птахів?».

Екоосвітяни нацпарку спершу змістовно і доступно познайомили учнів Деснянської ЗОШ І-ІІІ ст. з видовим різноманіттям птаства Коропщини, наглядно презентували їх за допомогою засобів мультимедіа, а вже потім діти влучно дали відповіді на запитання: Який птах може виводити пташенят взимку?, В яких птахів самці червоні, а самки зелені?, Яким птахам споруджено пам’ятники і де?, Чому птахи не падають із гілок, навіть коли засинають?.

Зауважили також, що взимку до населених пунктів території Мезинського НПП стягуються птахи, які гніздяться в їх околицях. Один з прикладів – велика синиця, найбільш звичайний гніздовий птах наших лісів, а ще чубатий жайворонок, або посмітюха особливо після сильних снігопадів тяжіє до ферм і зерносховищ.

На території нацпарку найбільш відомі гості з півночі – це, звісно, снігур та омелюх, спостерігаємо якого за споживанням ягід омели, горобини та калини. Найчисленнішим гніздовим птахом наших лісів є зяблик, який взагалі вважається перелітним, але у невеликій кількості зяблики залишаються на зимівлю.

Залишки високих трав з насінням на узліссі приваблюють також сірих куріпок, присутність яких можна помітити по ланцюжкам слідів на снігу.

Такі скупчення різноманітних птахів приваблюють хижаків. Найдрібніший з них – сірий сорокопуд. Яструби прилітають до населених пунктів з навколишніх лісів. Рідкісні гості з півночі, сапсани, також інколи поселяються тут на зиму.

Лариса Подоляко,

фахівець Мезинського НПП, Чернігівщина

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?