Дефіцит бюджету зріс до 20,5 млрд грн: звідки він взявся

Чому в Україні виник величезний дефіцит бюджету? Про це розмірковує Олена Білан, головний економіст Dragon Capital, член Редакційної колегії VoxUkraine.

Державний бюджет України за перший квартал 2018 року  було виконано з дефіцитом на рівні 20,587 млрд грн. Для порівняння, за аналогічний період 2017 року бюджет звели з профіцитом у 19,435 млрд грн. Про це повідомила Державна казначейська служба України. Головний економіст Dragon Capital Олена Білан пояснює причини.

Які чинники призвели до виникнення дефіциту бюджету

На початку року виник істотний недобір по деяких податках, зокрема, по ПДВ на імпортовані товари і по акцизах. Недобір по ПДВ на імпорт  мав місце через зміцнення гривні: при розрахунку Бюджету-2018 закладався курс 29,3 грн/$, але фактичний курс у першому кварталі виявився 27,1 грн/$. Ще одним вагомим фактором стало зниження обсягів закупівлі природного газу.

Зниження надходжень від акцизів було викликано різким падіння виробництва підакцизної продукції: сигарет і алкоголю.

Чи можна розраховувати на вирівнювання ситуації в наступні місяці

Поліпшенню ситуації може сприяти сезонна девальвація гривні ближче до кінця року, що збільшить податкові надходження від ПДВ на товари, що імпортуються. Крім того, надходження від акцизів на алкогольну і тютюнову продукцію можуть зрости на тлі відновлення виробництва в цьому сегменті. Також, швидкими темпами ростуть збори від інших податків: податку на прибуток та ПДВ. З боку витрат — повинне сповільнитися зростання ЖКГ субсидій через нещодавнє рішення уряду посилити умови отримання субсидій громадянами.

Що змінилося порівняно з минулим роком

Погіршення динаміки бюджетного балансу в порівнянні з минулим роком було викликано недобором ПДВ і акцизів з боку доходів, а також підвищенням пенсій (середня пенсія в результаті осучаснення зросла на 30% з жовтня 2017 року) і зростанням ЖКГ субсидій з боку витрат.

VoxUkraine, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?