«Чисту» електроенергію виробляють і в Глуздах

ТЕХНОЛОГІЇ. Невеличке село Глузди, що знаходиться в Куликівському районі на Чернігівщині, має всього одну вулицю і менш ніж півсотні постійних жителів. Тут немає ані школи, ані магазину, а ні ФАПу. Проте є город, заставлений сонячними батареями, з яких господарі отримують «чисту» електрику. 

Прямісінько при в’їзді до села відразу помічаєш ряд сонячних батарей біля старенької хати. Проїхавши далі, можна знайти ще одне обійстя з цими новітніми пристроями. На жаль, з господарями поспілкуватися не вдалося, та люди розповіли, що встановив їх син місцевих жителів. Сам він постійно в селі не живе, а отриману електроенергію просто продає обленерго за «зеленим тарифом».

Сонячними панелями на дахах приватних будинків, на городах і на парканах, сьогодні нікого не здивуєш, бо таких домашніх мініелектростанцій в Чернігівській області вже є чимало. А минулого року з’явилася і перша промислова сонячна електростанція в селі Малинівка Чернігівського району.

Люди за допомогою сонячних панелей можуть не тільки безкоштовно забезпечувати свої потреби в електроенергії та не залежати від електропостачальника, але й заробляти на цьому непогані гроші. Адже такі домашні станції приносять непоганий дохід в родину, бо надлишок електроенергії йде в електромережу обленерго. І вже за цей надлишок господарство отримує свої гроші від обленерго за «зеленим тарифом». Сьогодні ця сума фіксована і становить 0,18 євро за 1 кВт*год., що дорівнює трохи більш ніж 4 гривням. Проте ця сума може змінитися з 2030-го року.

Звичайно, встановлення сонячних панелей – справа недешева, але ті, хто ризикнув і все ж таки встановив такі новітні технології, говорять, що справа варта того. Бо вже через декілька років вони не тільки окупаються, але й приносять непоганий дохід в родину – від 5 до 10 тисяч гривень залежно від потужності станції.

Сьогодні ціна на встановлення готової сонячної електростанції «під ключ» потужністю в 10 кВт – до 7 тисяч доларів.

Минулоріч в Україні загалом понад 20 тисяч домогосподарств встановили сонячні панелі та використовують «чисту» електроенергію. Хоча на Чернігівщині все частіше в селах і містах можна побачити сонячні панелі, і вони вже не викликають великого здивування, проте наша область за кількістю встановлених сонячних електростанцій приватних домогосподарств помітно відстає від інших.

Марія Пучинець, фото Олексія Миколаєнка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?