Чи зростають власні доходи місцевих бюджетів

Власні доходи загального фонду місцевих бюджетів продовжують зростати. Переконаний Олександр Кашко, економіст Центру економічної стратегії. 

З одного боку, зазначає експерт, величина та динаміка власних доходів місцевих бюджетів ключовий показник їхньої фінансової самостійності та успішності місцевих громад. З іншого – це основний ресурс місцевої влади для виконання покладених на неї завдань.

Так, за січень-травень 2017 року власні надходження місцевих бюджетів зросли на 22 мільярди гривень порівняно з аналогічним періодом 2016 року і склали 85,7 млрд грн.

Надходження від податку на доходи фізичних осіб збільшилися на 11,5 млрд грн до 40 млрд грн. Головна причина росту податкових надходження від цього податку – зростання середньої заробітної платні та підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн.

Втім, з огляду на цю ж причину тренд може бути недовгим і вже наступного року темпи зростання власних надходжень відповідатимуть темпам росту економіки.

Друга причина зростання надходжень – додаткові доходи від єдиного податку, що з початку року зросли на 2,9 млрд грн і склали 9,5 млрд грн. Одна з можливих причин такого зростання – бум сфери послуг у великих містах в останні роки.

Надходження від податку на майно досягли 11,2 млрд грн (+1,6 млрд грн). При цьому найбільше зросли платежі податків за майно з юридичних осіб, що є наслідком індексації податку на землю та, можливо, зусиль місцевої влади з інвентаризації території та активів.

VoxConnector, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?