Чи знайдуться кошти для роботи фонду з енергоефективності?

Верховна Рада України прийняла закон про фонд енергоефективності (ФЕЕ). 

Що це дасть Україні? Про це розповідає Тетяна Бойко, експерт РПР, координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА.

ФЕЕ – це окрема державна інституція, як надаватиме фінансову допомогу ОСББ у впровадженні енергоощадних заходів.

Закон визначає процедуру формування керівного складу Фонду, способи та джерела наповнення бюджету Фонду, організацію внутрішнього контролю та аудиту, перелік заходів з енергоефективності, що можуть фінансуватися Фондом, та вимоги до них.

Однією з умов для фінансування заходів з модернізації будинків буде наявність сертифікату енергетичної ефективності будівель. Серед зобов’язань Фонду: оприлюднення аналітичної інформації та фінансових звітів.

Передбачається, що для роботи Фонду будуть залучені як кошти з державного бюджету, так і кошти міжнародних донорів. ЄС і Уряд Німеччини підтвердилиготовність надати як мінімум 120 млн євро.

Супровід проектів, які реалізовуватимуться за кошти фонду, здійснюватиме спеціальний технічний офіс.

Формально для запуску самого фонду потрібно прийняти статут і положення про роботу Фонду. Набір продуктів Фонду визначить наглядова Рада і технічний офіс ФЕЕ. Наразі є лише пропозиції щодо можливих продуктів фонду, якими зможе користуватися населення. Серед них: пільгове кредитування різних пакетів заходів з енергоефективності (заміна вікон, лічильників, труб, радіаторів та інше).

На практиці набір продуктів фонду буде залежати від того, наскільки швидко будуть виділені кошти на його роботу з держбюджету, та від міжнародних донорів.

За моїми прогнозами, першу фінансову допомогу українцям Фонд зможе надати у другій половині 2018-го року. І це в найоптимістичнішому випадку.

Європейські партнери виділять фінансову допомогу лише тоді, коли буде прийнято весь перелік законопроектів з "енергоефективного пакету", а саме закони про комерційний облік комунальних послуг, про енергетичну ефективність будівель та про житлово-комунальні послуги. Тобто на кошти європейських донорів ми можемо розраховувати лише після проведення повноцінної реформи житлово-комунального сектору.

Подібні Фонди є у багатьох інших країнах, але в України своя специфіка. У нас величезна кількість власників житла тоді як у Європі переважає оренда. В Україні значна частка тих, хто не створив ОСББ, та висока вартість кредитних коштів – відсоткова ставка в українських банках від 17-18 %, тоді як у Європі – 3-5 %.

Ці особливості впливатимуть на роботу Фонду та визначатимуть кошик його продуктів.

VoxConnector, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?