Чи заробляють на державному майні окремі фірми?

Резонанс. 23 жовтня 2019 року ми опублікували статтю «На Чернігівщині фірми-прокладки заробляють на державному майні», в якій автор у жанрі журналістського розслідування розповів про фінансові, з точки зору автора, оборудки.
Днями редакція отримала листа від керівництва фірми, про діяльність якої йшлося в матеріалі. Зокрема, керівник ТОВ «Вудпром» Юрій Березовський категорично заперечує проти тих обвинувачень, які «інкримінуються» на його адресу в попередній статті і вважає, що по багатьох аспектах інформація є упередженою та не об`єктивною. Свої аргументи він підкріплює навіть кількома сканер-документами (всього їх надіслано — 15). 
Дотримуючись плюралізму думок, редакція надає можливість Юрію Березовському донести до читача і свої думки-аргументації. Матеріали надаються повністю, за винятком документів (лише частково). 

Текст із попередньої статті:

У розпал нещодавнього кадрового протистояння виконувач обов’язки директора ДП «Чернігівторф» Юрій Бондаренко укладає договір з ТОВ «Вудпром», в якому зобов’язується до кінця 2019-го року відпускати приватній фірмі товар за заниженою вартістю.

Мова йде про 5 тисяч тонн торфобрикету, який виробляють на торфозаводах. В грошовому еквіваленті – це мінус 240 тисяч гривень в казну держави. І це – тільки з того, що є у відкритому доступі. Поза сумнівом – якщо правоохоронні органи почнуть копати в цьому напрямку, то знайдуть багато цікавих фактів багаторічної «плідної співпраці» ДП «Чернігівторф» та ТОВ «Вудпром».

Коментар:

Дана інформація не відповідає дійсності. Політика ціноутворення на підприємстві ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» здійснюється колегіально і рішення приймається після обговорення даного питання Директором ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ», директором філії Смолинський торфозавод та директором філії Ірванцівський торфозавод із залученням економіста та головного бухгалтера які надають фактичні та планові калькуляції.

В період з 01.01.2019 року по 31.07.2019 року на підприємстві ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» діяла єдина ціна на всіх покупців – 1452,00 грн. з ПДВ за 1 тону торфобрикету.

З 01.08.2019 року згідно наказу №35 від 15 липня 2019 року ціна на торфобрикет була підвищена до 1500,00 грн. з ПДВ за 1 тону. Дане підвищення стосувалось і контрагента ТОВ «ВУДПРОМ», з яким була підписана додаткова угода №2 до договору №7 від 14 лютого 2019 року. А отже твердження про «відпуск продукції приватній фірмі за заниженою вартістю» є хибним та неправдивим.

Додатки: —

  1. Наказ №35 від 15 липня 2019 року.
  2. Додаткова угода №2 від 01.08.2019 року.
  3. Видаткові накладні виписані філія Смолинський торфозавод та філія Ірванцівськиї торфозавод (серпень-жовтень).

Текст із попередньої статті:

Можливо, навіть додаткові угоди з ще більшими фінансовими преференціями. Джерела в структурі ДП «Чернігівторф» повідомляють, що справжній (а не формальний) керівник ТОВ «Вудпром» Юрій Леонідович Березовський (інформацію про якого ми опублікуємо нижче) офіційно працює в ДП «Чернігівторф» на посаді менеджера, тобто більшість прямих угод проходять саме через його руки. Тепер зрозуміло чому «Чернігівторф» не є учасником тендерів? Саме завдяки ціні, що є нижчою за ціну виробника, столична фірма ТОВ «Вудпром» є переможцем більшості аукціонів.

Коментар:

Дана інформація не відповідає дійсності. Щодо фізичної особи Березовського Ю.Л., то дана особа дійсно з березня 2019 року працює на ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ», але не на посаді менеджера, а на посаді начальника ВТВ (виробничо-технічного відділу). В посадовій інструкції чітко прописані завдання та обов’язки по даній посаді – і вони пов’язані із роботою щодо виробництва та виписку продукції, а не щодо реалізації продукції чи прийняття рішень щодо участі в аукціонах. Крім цього, слід відмітити, що вже багато років (понад десятиріччя) ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» має борги перед фіскальною службою України із спати податків і зборів, пені та штрафів. Проведення процедури відкритих торгів відбувається на основі Закону України «Про публічні закупівлі»  і згідно вимог тендерних документацій Учасник повинен надати довідку про відсутність заборгованості із сплати податків та зборів, а переможець торгів повинен надати Оригінал або нотаріально завірену копію довідки про відсутність заборгованості із плати податків та зборів (обов’язкових платежів) видана відповідним органом ДФС. Нажаль, ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» не може отримати і надати дані документи, а отже і не може приймати участь у аукціонах. Разом з тим, існують допорогові закупівлі та переговорні процедури, які не вимагають надання даних довідок. ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» регулярно приймає участь в даних переговорних процедурах і щорічно заключає прямі договори на постачання торфобрикету до бюджетних установ. Крім цього ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» приймає участь в ряді аукціонів, тендерна документація яких не вимагає надання довідок про відсутність заборгованостей перед ДФС. Так, якщо проаналізувати тендери на проведення закупівлі торфобрикету в Чернігівській області за 2019 рік (станом на середину жовтня 2019р) то із 58 закупівель, що відбулись 32 закупвлі виграв саме ДП «Чернвгівторф» в тому числі 2 закупівлі через переговорну процедуру і в загальній масі це склало 33 % від всіх закупівель, а решту 67% розділили між собою аж 7 компаній! Тобто твердження, що ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» не є учасником тендерів є хибним та неправдивим.

Додатки:

  1. Лист ДП «Чернігівторф» від 25.10.2019 року.
  2. Таблиця тендерів прозоро на торфобрикет Чернігівська область.

Текст із попередньої статті:

Аукціони

У травні відділ освіти Ніжинської районної державної адміністрації укладає з ТОВ «Вудпром» (яке вийшло переможцем аукціону) договір на постачання 320 тонн торфобрикету на суму 583 990,00 гривень. Вартість однієї тонни продукції складає 1980 гривень. Договір про постачання підписують 10 травня.

А 12 серпня укладають додаткову угоду, якою зменшують кількість товару з 320 тонн до 294 тонн, таким чином завищуючи вартість продукції. Економія на 26 тоннах – понад 51 тисяча гривень. Ціна за одиницю товару зростає з 1980 гривень до 1998 гривень.
В описі змін, що внесені до істотних умов договору причину вказують як «Зміна ціни за одиницю товару», хоча на той час ціни на торфобрикет на заводах-виробниках не змінювались, що можна легко перевірити, отримавши витяги відповідних наказів керівництва ДП «Чернігівтоф». Крім того замовнику (відділу освіти Ніжинської районної державної адміністрації) не було надано жодних документів, що підтверджують відповідні зміни в ціноутворенні. Відтак, можна припустити, що ми маємо справу з корупційними діями та змовою між постачальником і замовником, яка призвела до розтрат бюджетних коштів.

Коментар:

Дана інформація не відповідає дійсності в частині безпідставного підняття ціни.

Дійсно між ТОВ «ВУДПРОМ» та ВО Ніжинської районної державної адміністрації  був укладений договір №10 від 10 травня 2019 року на постачання торфобрикету. Нажаль в зв’язку із значним підняттям вартості транспортних перевезень та підняттям відпускної ціни з 01.08.2019 року на ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» значно зросла середньо ринкова ціна торфобрикет в регіоні. Про це свідчить експертний висновок №ЧК-446 Чернігівської регіональної торгово-промислової палати від 08 серпня 2019 року. Згідно даного висновку середньо-ринкова ціна з ПДВ та доставкою в регіоні склала понад 3000 грн. за 1 тону. Значне сезонне збільшення вартість транспортних послуг пов’язана із розпалом сезону збирання врожаю сільськогосподарськими господарствами і наявністю недостатньої кількості спеціалізованого автотранспорту (самоскидів) в регіоні.  З метою запобігання зриву поставок палива на період опалювального сезону 2019—2020 рр. ТОВ «ВУДПРОМ» письмово звернулось до ВО Ніжинської районної державної адміністрації, керуючись п.2 ч.4 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо зміни ціни. Розглянувши даний лист та висновок ЧРТПП була підписана угода на зміну ціни до 1998,00 грн. з ПДВ за тону торфобрикету.

Надаємо розрахунок собівартості перевезення торфобрикету згідно цін ДП ЧЕРНІГІВТОРФ». Вихідні дані (станом на серпень 2019 року):

  1. Ціна на торфобрикет – 1500,00 грн. за 1 тону з ПДВ.
  2. Вартість завантаження торфобрикету – 33,6 грн. за 1 тону з ПДВ.
  3. Вартість транспортних послуг автомобіля філії Смолинський торфозавод ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» станом на серпень 2019 року – 27,60 грн. з ПДВ за 1 км. пробігу.
  4. Вантажопідйомність автомобіля філії Смолинський торфозавод ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» — 20 т.
  5. Середня віддаленість між найближчим торфозаводом філія Смолинський торфозавод ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» та навчальними закладами ВО Ніжинської районної державної адміністрації – 148 км (296 км в 2-ві сторони).

Собівартість торфобрикету з урахуванням доставки складає: 1500,00+33,60+296×27,6/20=1942,08 грн з ПДВ.

Тобто заробіток ТОВ «ВУДПРОМ» склав близько 55,9 грн. з ПДВ на тоні (або 2,8 % рентабельності)  — за умови використання автомобіля торфозаводу.

Невже такий заробіток, аж 2,8% рентабельності (з якого ще мають бути сплачені кошти на заробітну плату працівникам, та компенсовані інші адміністративні та господарські витрати товариства) може говорити про якісь корупційні дії та змову між постачальником і замовником, яка призвела до розтрат бюджетних коштів?

Додатки:

  1. Акт здачі-прийняття робіт (надання послуг) – за серпень 2019 року, що підтверджує ціну 27,60 грн. з ПДВ за 1 км пробігу, та середню загрузку автомобіля до 20 тон торфобрикету.
  2. Лист ТОВ «ВУДПРОМ» №0908-01 від 09.08.2019 року.
  3. Експертний висновок №ЧК-446 Чернігівської регіональної торгово-промислової палати від 08 серпня 2019 року

Текст із попередньої статті:

Аналогічні оборудки ТОВ «Вудпром» прокрутила з Менською райдержадміністрацією.
Так, 15 березня фірма-переможець тендеру укладає з відділом освіти, сім’ї, молоді та спорту Менської райдержадміністрації угоду на постачання 468 тонн торфобрикету за ціною 1799,957 грн. за 1 тонну.

А вже 22 травня укладає додаткову угоду, згідно з якою зростає ціна за одиницю товару до 1974 гривень та зменшується кількість товару до 450 тонн. На рівному місці – більше 40 тисяч бюджетних коштів до приватної кишені. Як і у випадку з Ніжинською РДА, Менській РДА не надали жодних документів, які б підтвердили зміни у ціноутворенні.

Коментар:

Дана інформація не відповідає дійсності в частині безпідставного підняття ціни.

Дійсно між ТОВ «ВУДПРОМ» та ВО Менською райдержадміністрацією був укладений договір №1 від 14 березня 2019 року на постачання торфобрикету. Протягом квітня 209 року до освітніх закладів Менської райдержадміністрації було завезено 273,3 тони торфобрикету (або 61,15% від загальної кількості поставленого торфобрикету згідно даного договору). Нажаль, на початку травня філія Смолинський торфозавод ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» зупинилось на плановий ремонт заводу терміном на 3 місяці. В той же час стрімко зросла вартість торфобрикету в регіоні, так як збільшились транспортні витрати по доставці торфобрикету з інших торфобрикетних заводів. Про що свідчить експертний висновок №ЧК-251 Чернігівської регіональної торгово-промислової палати від 13 травня 2019 року. Згідно даного висновку середньо-ринкова ціна з ПДВ та доставкою в регіоні склала 2000 грн. за 1 тону.  З метою запобігання зриву поставок палива на період опалювального сезону 2019—2020 рр. ТОВ «ВУДПРОМ» письмово звернулось до ВО Менською райдержадміністрації, керуючись п.2 ч.4 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо зміни ціни. Розглянувши даний лист та висновок ЧРТПП була підписана угода на зміну ціни до 1974,00 грн з ПДВ за тону торфобрикету. Після підписання додаткової угоди залишок торфобрикету в кількості 173,6 тони було завезено до початку опалювального сезону до навчальних закладів Менського району з іншого торфозоводу – Філія Ірванцівський торфозавод ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ». Згідно умов договору№1 від 14 березня 2019 року на постачання торфобрикету поставка товару здійснюється не пізніше червня 2019 року, а в цей час філія Солинський торфозавод знаходився на ремонті. Тому завезення торфобрикету саме із Ірванцівської філії було єдиним рішенням в даній ситуації.  Різниця в окремих випадках по доставці торфобрикету між Смолинською філією та Ірванцівської філією складала до 180 грн. з ПДВ на 1-ну тону торфобрикету. (Наприклад відстань від с. Смолин до с. Березна -72 км., а аналогічна відстань від с. Кути Другі (Ірванцівська філія) – 144 км; відстань між с.Смолин та с. Сахнівка – 82 км, від с. Кути Другі до с. Сахнівка – 153 км.). Крім цього, в зв’язку із «тупіковим» транспортним розміщенням філії Ірванцівський торфозавод замовнику транспорту для перевезення торфобрикету доводиться додатково оплачувати подачу транспорту в с. Кути Другі з інших районів, а це інколи складає до 100 км. пустого пробігу для подачі автотранспорту під загрузку.

Таким чином, твердження, що ТОВ «ВУДПРОМ» не надали жодних документів, які б підтвердили зміни у ціноутворенні, а також твердження  про якісь корупційні дії та змову між постачальником і замовником, яка призвела до розтрат бюджетних є безпідставними.

Додатки:

  1. Лист ТОВ «ВУДПРОМ» №1405-01 від 14.05.2019 року.
  2. Експертний висновок №ЧК-251 Чернігівської регіональної торгово-промислової палати від 13 травня 2019 року.

Текст із попередньої статті:

Схема з боргом

У всій вище описаній ситуації надзвичайно цікавою є ситуація з боргом. У це важко повірити, але державне підприємство виявилося винним фірмі-прокладці, що купує в нього продукцію. 05 лютого 2019 року в Господарському суді Чернігівської області розглядалася справа № 927/905/18 у складі судді Фетисової І.А. за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Вудпром» до державного підприємства «Чернігівторф». Так, у вимогах «Вудпрому» – стягнути на свою користь 1 мільйон 218 тисяч гривень.
До початку підготовчого засідання 23.01.2019 відповідачем подано заяву, в якій той попросив засідання проводити без участі представника відповідача, повідомив про визнання суми боргу в розмірі 907569,80 грн. Вимоги позивача не були задоволені своєчасно, так як на всі рахунки та майно відповідача накладений арешт, встановлена податкова застава. «Чернігівторф» попросив врахувати тяжкий фінансовий та майновий стан підприємства та не застосовувати штрафні санкції.
До початку підготовчого засідання 24.01.2018 позивачем подано клопотання на підтвердження виникнення суми заборгованості відповідача перед позивачем надає підтверджуючі документи оплати за товар первісним кредитором ТОВ «Альфа-Контракт» і часткового отримання товару первісним кредитором та просить долучити до матеріалів справи копії наступних документів: копію договору № 86 від 06.09.2016, копії платіжних доручень, копії видаткових накладних, докази направлення на адресу відповідача.
Суд закінчився мировою угодою та повним задоволенням вимог позивача. Так, ДП «Чернігівторф» опинився у боржниках ТОВ «Вудпром». Що це за договори і як так трапилося – мало б стати предметом для розслідування у правоохоронних структурах.

Коментар:

В червні 2016 року ТОВ «АЛЬФА-КОНТРАКТ» відновило свою роботу з Смолинським торфозаводом. В той час виробництво на торфозаводі був зупинене і стояло вже понад 6 місяців без роботи. Керівництво Солинського торфозаводу в особі Страхова А.Л. та нове керівництво ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» в особі Бондаренко Ю.В. розробило план відновлення роботи торфозаводу, випуску нових видів продукції, погашення боргів по заробітній платі та боргів по податкам перед ДФС України. Для цього підприємству були потрібні обігові кошти. Але нажаль,  а ні банківські установи, а ні Міністерство енергетики та вугільної промисловості кошти підприємству не виділили. І як би не активна професійна і громадська позиція керівництва даного підприємства, то не те що  про відновлення роботи даного підприємства, а й про саме його існування можна було б забути. На свій страх і ризик ТОВ «АЛЬФА-КОНТРАКТ» виділила власні кошти в обсязі декількох мільйонів гривень для запуску даного підприємства. Завдяки наполегливій роботі працівників торфозаводу  його роботу було відновлено, налагоджено випуск нових видів продукції, проведена часткова модернізація та ремонти заводу, погашена значна частина заборгованості перед ДФС. Протягом, 2-х років частина інвестицій (попередньої оплати) була повернута ТОВ «АЛЬФА-КОНТРАКТ». Частина заборгованості ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» була продана іншій компанії – ТОВ «ВУДПРОМ» сумі 907 569,80 грн. ТОВ «ВУДПРОМ» закріпив в судовому порядку дану заборгованість через судове рішення (справа № 927/905/18 у складі судді Фетисової І.А.). Окрема важлива річ, що сторони домовились не застосовувати штрафні санкції, а це понад 310 тис. грн. Цей факт свідчить про незаангажованість жодної сторони даного судового процесу та про неупереджений розгляд даної справи.

Тому історія як державне підприємство виявилося винним «фірмі-прокладці», що купує в нього продукцію  — є перекручена історія спасіння державного підприємства, збереження робочих місць та наповнення бюджету країни. А принизлива назва «фірма-прокладка» хай залишиться на совісті тих журналістів, які не розібравшись у ситуації намагаються максимально облити багнюкою дану компанію.

Текст із попередньої статті:

Березовський, але не Борис

Варто зауважити, засновником ТОВ «Альфа-Контракт» є згаданий вище Березовський Юрій Леонідович. Про цю особу відомо тільки те, що подібних фірм у нього – не перерахувати на пальцях обох рук.

Рід занять – всеохоплюючий: від будівництва – до лісу і корисних копалин. Воно і не дивно, адже адреса реєстрації ТОВ «Альфа-Контракт» (м. Київ, Печерський р-н, вул. Кутузова, буд. 18/7) збігається з місцезнаходженням Державної комісії України по запасах корисних копалин. Тут, як кажуть, сам Бог велів! Однак, успіх компанії був нетривалим. На даний момент сума лише податкового боргу складає понад 412 тисяч гривень.

Що поєднує керівника ТОВ «Вудпром» Прокопенка Миколу Миколайовича і пана Березовського.

Здавалося б ця людина анітрохи не пов’язана із сумнозвісною ТОВ «Альфа-Контракт» і Юрієм Березовським. Але це тільки на перший погляд. Обидві фірми між собою тісно пов’язані та співпрацюють. Доказом тому – гарантійні листи при участі в тендерах та корупційні оборудки на збанкрутілих підприємствах.

Так, у листопаді 2018 року на Черкащині розгорівся корупційний скандал за участю відомих фірм ТОВ «Альфа-контракт» та ТОВ «Вудпром». Слідчим відділом Черкаського районного відділення поліції Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області було порушено кримінальне провадження № 12018251010002860 від 19.04.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України. Стаття серйозна – шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

Слідство намагалося довести, що арбітражний керуючий (ліквідатор), вступивши в злочинну змову з колишніми працівниками ДП «Черкаситорф» та керівниками суб’єктів підприємницької діяльності ТОВ «Вудпром» та ТОВ «Альфа-Контракт», порушуючи вимоги ст. ст. 38, 41,43 та 44 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», без проведення оцінки майна банкрута та аукціону з його продажу здійснювали реалізацію торфу, що був незаконно видобутий поза межами земельної ділянки, що відводилися для видобутку торфу відповідно до спеціального дозволу на користування надрами.

Торф протиправно вивозили з території ДП «Черкаситорф» та легалізували шляхом незаконної реалізації за фіктивними документами ТОВ «Вудпром» та ТОВ «Альфа-Контракт». Обсяги вражають!

На сайті Вищого господарського суду України розміщено оголошення № 53075 від 26.07.2018, № 53701 від 23.08.2018, № 54086 від 12.09.2018, відповідно до змісту яких в ліквідаційну масу ДП «Черкаситорф» включено 7 тисяч 807 тон торфу фрезерного 2016 року виготовлення. Таким чином, ці дві фірми у порушення вище вказаних норм законодавства, здійснюють реалізацію торфу фізичним та юридичним особам за готівку та у безготівковій формі на підставі підроблених документів. Мова йде про мільйони гривень!

Головним фігурантам справи тоді вдалося вийти сухими із води. Чи вийдуть вони цього разу?

Коментар:

Що поєднує керівника ТОВ «Вудпром» Прокопенка Миколу Миколайовича і Березовського Юрія Леонідовича? Відповідь: — станом на сьогоднішній день вже понад 1,5 років — НІЧОГО. Знайомі? Так, звичайно, що знайомі. І все! Жодних партнерських або ділових відносин не існує!

Щодо кримінальної справи.

Проведеними в ході досудового розслідування слідчими діями, в тому числі негласними слідчо-розшуковими діями та після порівняння результатів вказаних слідчих дій, слідством встановлено, що з території ДП «ЧЕРКАСИТОРФ» вивозився лише той торф, який зберігався на складах і був видобутий законно. Слідством встановлено, що продаж торфу здійснювався лише в установлений законодавством спосіб в  порядку безготівкового розрахунку. Продаж торфу за готівку фізичним та юридичним особам не здійснювався.

З аналізу первинних бухгалтерських документів, у сукупності з результатами негласних слідчо-розшукових дій досудовим розслідуванням встановлено справжність зазначених документів та відсутність господарських відносин з підприємствами з ознаками фіктивності, а також встановлено достовірність вказаних первинних бухгалтерських документів та відсутність ознак підробок цих документів. Всі факти діяльності між ДП «ЧЕРКАСИТОРФ», ТОВ «ВУДПРОМ» та ТОВ «АЛЬФА-КОНТРАКТ» досліджено та перевірено. Слідством встановлено відсутність з боку службових осіб зазначених Товариств ознак будь-яких кримінальних правопорушень.

Також. Слідством не було встановлено будь-яких доказів на підтвердження існування факту злочинної змови арбітражного керуючого (ліквідатора) з колишніми працівниками ДП «Черкаситорф» та керівниками суб’єктів підприємницької діяльності ТОВ «Вудпром» та ТОВ «Альфа-Контракт».

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.110,п.2 ч.1 ст. 284 КПК України Слідство постановило:

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018251010002860 від 19.04.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України закрити у зв’язку із відсутністю складу кримінального правопорушення.

Копія витягу з реєстру досудових розслідувань додається.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?