Чи вдасться зекономити газ, а відтак і гроші?

Газ тарифиЗ 1 квітня поточного року зросла ціна на одну з головних складових тарифів — газ. За інформацією т.в.о. завідувача сектором НКРЕКП в Чернігівській області Олександра Тимошенка, відповідно підвищаться тарифи на гарячу воду і теплопостачання для населення.

Так, газ для приготування їжі та підігріву води віднині коштуватиме 7 гривень 18 копійок за 1 метр кубічний. Ціна газу для індивідуального опалення залежатиме від сезону та кількості використаного палива. Зокрема, в опалювальний період при нормі використання до 200 кубів, вона становитиме 3 гривні 60 копійок. Для тих, хто споживатиме більше 200 кубів газу для опалення його ціна буде 7,18 гривень.

Україна щорічно видобуває 12,8 мільярдів кубічних власного блакитного палива. Але його не вистачає для потреб населення, яке на рік споживає більше 21 мільярда кубометрів газу. Нестачу, а це маже половина, доводиться імпортувати.

Загалом, як зазначив перший заступник правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко, тариф на газ для населення включає в себе затрати на ПДВ, транспортування, розподіл та постачання. Компанія з усієї суми отримує лише 6% за транспортування та постачання блакитного палива населенню. Вигідним на сьогодні і для підприємства, і для споживачів залишається встановлення приладів обліку газу. Відповідно до існуючої програми до кінця року приладами обліку мають забезпечити 14 тисяч жителів області. Проте виділених коштів вистачить лише для 9,5 тисяч.

Все про структуру тарифу на газ ІНФОГРАФІКА

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?