Чи стане народовладдя основою демократичної України?

Продовжуючи знайомство із головними ідеями, нагадаємо, що для партії «ОСНОВА» громадянин є основою суспільного і політичного устрою держави, тому Всеукраїнський референдум є одним з ключових питань для дійсного підтвердження статусу демократичної європейської країни.

Всі доленосні рішення внутрішньої і зовнішньої політики повинні вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі.

Україні потрібно Новий суспільний договір, положення якого повинна закріпити нова Народна Конституція України, і саме Сергій Тарута є співавтором законопроекту №3781 «Про процедуру підготовки нової Конституції України».

Сергій Тарута

Сергій Тарута про використання референдуму при прийнятті Народної Конституції:

— Наш законопроект №3781 визначає процедуру підготовки проекту нової Конституції України, розробляти яку мають Конституційні Збори з представниками від усіх територіальних громад. Розроблений проект повинен пройти всенародне обговорення, після чого має бути прийнятий на всеукраїнському референдумі. Народна Конституція мусить розмежовувати функції гілок влади та чітко прописувати права й обов’язки президента.

Виборні посади глав місцевих адміністрацій, суддів, керівників органів правопорядку з можливістю їх відкликання за ініціативи громади

У 2016 році в Україні стартувала судова реформа, яка має системні недоліки:

1. Президент зміг посилити власний вплив на судову систему, оскільки процедура призначення, нюанси відбору часто вирішувалися неформально, також принципи формування Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів підсилюють роль Президента.

2. Україна відклала ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду, що дозволило б провести ефективне розслідування конкретних випадків порушення міжнародного гуманітарного права під час війни в Україні.

3. Не достатньо виписаний статус прокуратури — всі Президенти України намагалися використовувати прокуратуру, як каральний орган проти своїх політичних опонентів, і зараз простежується така спроба.

4. Залежність суддів від Президента — хоча Вища рада правосуддя й призначає суддів, але посвідчення їм підписує Президент.

Інститут губернаторів

Сергій Тарута про інститут губернаторства:

— Інститут губернаторства в його нинішньому вигляді треба скасувати, щоб всі повноваження з управління регіоном залишалися в ОТГ. Аналогічно пропонуємо скоротити до 70% чиновників завдяки широкомасштабному впровадженню електронних сервісів.

Зняття недоторканності з усіх депутатів і чиновників з можливістю їх відкликання за ініціативи громади

Сергій Тарута направив офіційне звернення з вимогою розглянути питання про зняття недоторканності з президента України в порядку імпічменту.

Сергій Тарута вважає, що Порошенко зловживає своїми повноваженнями, шантажуючи посадових осіб і схиляючи їх до прийняття потрібних рішень.

Андрій Ніколаєнко

Андрій Ніколаєнко про зміни до виборчого законодавства:

— Зміна складу ЦВК при існуючому законодавстві ні на що не вплине, та й сам принцип формування комісії зараз не демократичний, тому слід міняти виборче законодавство – ми ініціювали скасування мажоритарної системи, запропонували спрощення процедури реєстрації виборців через особистий електронний кабінет тощо.

Нині виборець зобов'язаний голосувати лише за місцем реєстрації — це анахронізм, адже громадяни повинні самостійно обирати виборчу дільницю, що дозволить взяти участь у виборах тим, хто з різних причин не може проголосувати за місцем реєстрації.

Отже, партія «ОСНОВА» виступає ЗА нову Народну Конституцію, ЗА виборні посади до органів місцевого самоврядування з можливістю їх відкликання за ініціативи громади, ЗА скасування інституту губернаторів та ЗА зняття депутатської і президентської недоторканності.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?