Чи розвивається лісова галузь на Чернігівщині?

ліс городня 4У Державному підприємстві «Городнянське лісове господарство» 30 квітня пройшла виїзна колегія Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ). Пленарне засідання, яке вів начальник облуправління Андрій Пивовар, відбулося у актовій залі Городнянського лісництва.

Проаналізував і підбив підсумки роботи підприємств Чернігівського ОУЛМГ за І квартал 2015 року начальник відділу економіки та фінансів обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Полубень.

Протягом І кварталу сіверські лісівники створили лісові культури на площі 2011, 5 га (309% завдання), в т.ч. на зрубах 1921,2 га (305% ) і 90,3 га на прийнятих землях (451 %). Доповнення лісових культур проведено на зрубах, площа яких займає 1384, 7 га , а на деградованих, малопродуктивних землях — 55,0 га і створено плантацій 70,2 га.

ліс городня 1

У цей період було заготовлено 1 737,7 кг насіння деревних та чагарникових порід (200% завдання), в т.ч. 1724,7 кг насіння сосни звичайної .

У І кварталі лісогосподарські підприємства провели рубки формування та оздоровлення лісів на площі 2,7 тис. га, де заготовлено 55,3 тис. м3 ліквідної деревини. Рубки догляду зроблено на площі 1,2 тис. га (198% плану) і заготовлено 8,1 тис. м3 ліквідної деревини. А санітарні рубки проведено на площі 1,5 тис. га (134%) і заготовлено 47,0 тис. м3 ліквідної деревини.

ліс городня 2

Зазначимо: держлісгоспи створили 2284,5 км мінералізованих смуг та провели догляд за ними на 2 331 км, щоб попередити лісові пожежі у весняно-літній сезон. Підприємства здійснили обрізку хвойних дерев до 2-х метрів на площі 26,3 га і перекрили 648 позапланових доріг та виставили 653 шт. наочної агітації. За цей час було проведено 65 рейдів і виявлено 3 порушники правил пожежної безпеки.

За три місяці у мисливських угіддях області проведено 228 рейдів, складено 89 протоколів на порушників правил полювання, стягнуто штрафів на загальну суму 21594 грн.

ліс городня 3

Лісівники впорядкували 2,2 га рекреаційних ділянок.

У І кварталі 2015 року було заготовлено 234,0 тис.м3 деревини. А обсяг реалізованої продукції склав 139 882 тис. грн. і зріс, порівняно з відповідним періодом минулого року, на 37 816 тис грн., або на 37,1%. Темп росту забезпечили всі лісогосподарські підприємства.

Значного росту реалізації та обсягів досягли Добрянський (147,8%), Н. -Сіверський (141,8%) та Семенівський ( 126,9%) держлісгоспи. Вони ж мають і найбільший рівень реалізації на 1 га лісового фонду.

Варто додати, що у власних цехах було перероблено 28,7 тис.м3 деревини. Підприємства виробили товарної продукції на суму 23 964, 5 тис. грн.

Потрібно підкреслити, що за результатами фінансової діяльності у І кварталі всі Чернігівські держлісгоспи спрацювали прибутково. Всього ж було отримано 14 856 тис. грн. чистого прибутку.

У першому кварталі підприємствами управління сплачено платежів разом до державного бюджету, місцевих бюджетів, та єдиного соціального внеску до пенсійного фонду у сумі 47903,3 тис. грн., що складає 169,9% до відповідного періоду минулого року. Найзначнішого рівня рентабельності досягли Ніжинський та Семенівський лісгоспи.

Капітальні інвестиції у розвиток виробництва збільшились у 3,6 раза. Найвагоміші обсяги капітальних інвестицій мають Семенівське та Н. -Сіверське лісогосподарські підприємства.

Темп росту продуктивності праці 136,6% відповідає темпу росту заробітної плати 136,7%. Заборгованості з оплати праці держлісгоспи теж не мають.

Протягом звітного періоду зберігалася позитивна динаміка збільшення платоспроможності лісогосподарських підприємств.

Колеги привітали правофлангових трудового суперництва. Добрянський держлісгосп, лідер 2014 -го року, став переможцем у І-ому кварталі й нинішнього; на 2-ому місці — городнянські лісівники, третє місце посіли ніжинці.

Начальник облуправління Андрій Пивовар доповів, як лісогосподарські підприємства підготувалися до пожежонебезпечного сезону, котрий вважають своїм найвідповідальнішим і найскладнішим часом. Про охорону праці в держлісгоспах розповів заступник начальника облуправління Олександр Кириченко.

Після пленарного засідання на учасників колегії чекала «практика» — поїздки у лісництва. Господарі на чолі з директором підприємства Сергієм Аніщенком та головним лісничим Сергієм Зайцем демонстрували стан готовності городнянських лісівників до пожежонебезпечного періоду. У Городнянському лісництві (лісничий Олександр Ковтун), оглянувши ЛПС та пожежну техніку, ми побачили, як доглядаються мінералізовані смуги за допомогою агрегату АГД-2,5.

У Моложавському лісництві (лісничий Віктор Перчак) учасникам виїзного засідання показали забір води пожежним автомобілем за допомогою мотопомпи. Хороше враження на всіх справили лісові культури сосни, створені із залишеним підростом дуба у Тупичівському лісництві (лісничий Василь Ковальчук). Тупичівці нам продемонстрували також, як використовується борона Л-120 для мінісмуг.

Учасники заходу відвідали й ту ділянку зелених масивів, яка постраждала у минулому році від буревію. На ній були проведені вибіркові санітарні рубки і створені нові лісові культури.

Слід відмітити, що у всіх лісництвах, де довелося побувати того дня , ми побачили ретельно підготовлену лісівниками пожежну техніку.

Микола ТИЩЕНКО, Городня-Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?