Чи реально захищати права жінок і дівчат?

Напередодні 8 березня ─ Міжнародного дня прав жінок і миру ─ у Чернігові відбулась дискусія на тему «Реальність захищати права жінок та дівчат».

Захід був підсумковим у адвокаційній кампанії «Забезпечення гендерної рівності та внесення рекомендацій СEDAW до програм соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та бійців-добровольців у Чернігівській області», яка проводилась у рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні».

Це перша адвокаційна кампанія в Україні, спрямована на внесення рекомендацій міжнародних організацій щодо прав жінок до обласних програм соціальної підтримки військовослужбовців та членів їх сімей.

Дискусія розпочалася з представлення результатів роботи коаліції громадських організацій «Врахування прав жінок та дівчат в програмах для учасників АТО та їхніх родин», які співпрацювали з метою врахування прав жінок в обласній програмі соціальної підтримки ветеранів війни та членів їх сімей.

Щодо практичних дій, то учасники дискусії зійшлися на думці про необхідність доопрацювати пропозиції громадських організацій до обласної програми соціального захисту та надати ці пропозиції до органів влади.

Активну участь у дискусії взяли учасники заходу: Катерина Тимощенко, заступник директора Департаменту – начальник управління праці та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Оксана Славінська,ГО «Вдови війни», Валентина Литвиненко, доцент кафедри ЧНТУ, Богдана Короваєва, голова ГО «Горизонт – 17», Анастасія Пась, Департамент інформаційної діяльності ЧОДА, Елла Ламах, голова правління ВГО «Центр «Розвиток демократії», Євгеній Малецький, керівник ГО «Чернігівська правозахисна спілка», Олександр Ясенчук, БФ «ЗАХИСТИМО УКРАЇНУ!».

Під час дискусії також були обговорені питання:

* Чи реально враховуються інтереси жінок в усіх програмах та планах дій на місцевому рівні?

* Що можна зробити щоби права жінок та дівчат були реально захищені на всіх рівнях прийняття рішень?

* Чи реально громадськості брати участь у вирішенні питань соціальної справедливості та соціального захисту враховуючи гендерну складову?

—Родина військового має перебувати під особливою увагою суспільства та держави під збройного конфлікту. Бійці тривалий час можуть бути відірвані від сім’ї, перебувати у складних психологічних умовах, бути під впливом посттравматичного синдрому, – зазначив Євгеній Малецький, виконавчий директор ГО «Чернігівська правозахисна спілка. – Всі ці та інші фактори негативно впливають на родинне життя військового і ми вважаємо, що потрібно привертати суспільну увагу до цих проблем та вирішувати їх.

Метою нашої діяльності було внесення змін та доповнень до обласної програми соціальної підтримки ветеранів війни та членів їх сімей.

Ці зміни спрямовані на врахування інтересів жінок та дівчат з сімей військовослужбовців, вдів, матерів загиблих, безвісти зниклих, жінок-військовослужбовців згідно міжнародних рекомендацій щодо дотримання прав жінок з вразливих груп».

– Гендерна рівність та захист прав жінок та дівчат, це питання які ми повинні порушувати у будь-якій сфері діяльності, наприклад у сільському господарстві, армії, там де ми працюємо, – підкреслила Елла Ламах, голова правління ВГО «Центр «Розвиток демократії», – Чернігівська область, перша в Україні де були внесені зміни до обласної програми соціальної підтримки ветеранів війни та членів їх сімей, що спрямовані на врахування інтересів жінок та дівчат.

Захід був організований Всеукраїнською громадською організацією «Центр «Розвиток демократії» та громадською організацією «Чернігівська правозахисна спілка» і проведений у рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні».

Євгеній Малецький,

виконавчий директор ГО «Чернігівська правозахисна спілка»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?