Чи правий водій маршрутки, коли не пускає до кабіни пасажирів? 

У своїй публікації авторка з Чернігова порушує досить актуальну тему, яка не лише охоплюється взаємовідносинами водія і пасажирів, а набуває вже майже соціального підтексту. До того ж, через проблему, яку порушує авторка, виникає логічне запитання: а для чого отакі автобуси взагалі випускати, як ті ж горезвісно-допотопні «Рути»?  

Зазначимо, що редакція не дуже поділяє погляди авторки публікації на проблему, скажімо, якщо пасажири, які сидять в кабіні водія, дійсно можуть закривати собою праве дзеркало заднього виду. З огляду правил безпеки, вони там не повинні взагалі знаходитися. Але у нашої авторки думки та судження інші. Вони викладені у наступній публікації. 

***

Дуже часто чернігівців, котрі користуються громадським транспортом, цікавить питання щодо доступності пасажирам двох перших місць біля водія в салоні таких видах громадського транспорту, як маршрутне таксі (Рути).

Не так давно чернігівець поцікавився в управління транспорту та зв’язку міської ради щодо наявності факту порушення, коли в маршрутних таксі водій закриває передні двері, тим самим не дозволяючи пасажирам сидіти біля нього. Відповідь від управління на його звернення особисто мене дуже здивувала.

маршрутки-чернігів-авто (1)Управління транспорту та зв’язку, посилаючись на пункт 21.2 Постанови КМУ «Про правила дорожнього руху», аргументувало заборону сидіти пасажирам на перших місцях біля водія так: «Водіям маршрутних транспортних засобів забороняється під час перевезення пасажирів розмовляти з ними, їсти, пити, палити, а також перевозити пасажирів і вантаж у кабіні, якщо вона відокремлена від салону». Тобто, виходячи з цього пункту, профільне управління вважає, що кабіна з двома пасажирськими місцями маршрутки та водієм, що частково відокремлюється фанерною перегородкою від основної частини салону і є «відокремленою кабіною від салону»?

маршрутки-чернігів-авто (4)Але ж є ще й пункт 21.1 того ж самого самого документу «Правила дорожнього руху»: «Дозволяється перевозити пасажирів у транспортному засобі, обладнаному місцями для сидіння в кількості, що передбачена технічною характеристикою так, щоб вони не заважали водієві керувати транспортним засобом і не обмежували оглядовість, відповідно до правил перевезення». Але на нього чомусь представники профільного управління не звернули увагу.

Також маю кілька інших фактів, котрі підтверджені відповідними документами і особистою участю в перевірках міських маршрутів:

1) Кількість місць для пасажирів вказана в реєстраційних документах транспортного засобу.

Згідно п. 13 Постанови КМУ від 26 вересня 2007 р. №1184 «Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» зазначено наступне: «пасажиромісткість ̶ передбачена технічною характеристикою транспортного засобу та визначена у реєстраційних документах кількість місць для перевезення пасажирів у транспортному засобі».

А отже, кількість пасажирських сидячих і стоячих місць вказана в реєстраційних документах транспортного засобу і залежить від моделі самого транспортного засобу.

Наприклад, стандартна РУТА має загальну пасажиромісткість 22 місця, з них: сидячих пасажирських місць – 19, стоячих – 3.

2) Інформація про пасажиромісткість має бути у салоні маршрутки.

маршрутки-чернігів-авто (3)В салоні самого автобусу згідно договору про перевезення має бути в обов’язковому порядку розміщена інформація з загальною кількістю пасажирських місць, окремо кількістю сидячих та окремо стоячих місць.

Кілька слів про власний досвід в перевірках громадського транспорту. Зазвичай, у всіх чернігівських маршрутках, в кількість сидячих місць входять і ті два місця біля водія. Можете навіть самостійно перевірити: перерахуйте кількість сидячих місць та порівняйте це число із тим, що зазначено в салоні. І отримаєте відповідь на це запитання.

3) Навіть, якщо б модель транспортного засобу була така, що не передбачає перевезення пасажирів на місцях біля водія, то про це варто було б зазначити у самій відповіді. Але ж у відповіді йде мова про те, що в маршрутних таксі взагалі не передбачено перевезення пасажирів на місцях біля водія, що є неправдивою інформацією.

А найцікавіше те, що в цих же Рутах зовсім не контролюється дотримання кількості стоячих місць. Адже згідно з документами в маршрутних таксі може бути не більше 3 стоячих місць. Але ж насправді ситуація зовсім інша – особливо в часи-пік маршрутки переповнені. І про це знає кожен, хто користується громадським транспортом.

Висновок

Представникам профільного управління необхідно визначитись, або вони управляють роботою громадського транспорту та відповідають назві структурного підрозділу, або ж пишуть незрозумілі відписки громадянам, котрі звертаються з проханням вирішити проблему. Якщо це другий варіант, то у мене питання: навіщо таке управління взагалі потрібне місту?

Тетяна Романова, м.Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?