Чи потрібно продавати землю. Відео

Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?

Навряд чи якась інша тема на сьогодні викликає стільки дискусій, навіть суперечок у суспільстві, як земельна реформа, формування ринку землі, можливість вільного продажу земель. «Всю землю одразу скуплять олігархи та агро холдинги», «Селян в чергове обдурять, і вони залишаться ні з чим», «Люди продаватимуть свої паї через бідність», «Наші діти та онуки залишаться без спадку в майбутньому» − це лише деякі з міфів навколо цієї теми, що дають підґрунтя для спекуляцій певних політичних сил. Тож круглий стіл на тему «Формування ринку землі в Україні. Як земельна ре форма позначиться на розвитку сільських територій?», що пройшов нещодавно в Чернігові, мав на меті ознайомити представників ЗМІ та громадськості з думками фахівців у цій сфері й розставив певні крапки над І.

Мораторій на продаж землі, що діє в Україні, обмежує конституційні права власників земельних паїв, в результаті чого вони не можуть повноцінно розпоряджатися своєю власністю, а також отримувати достойну орендну плату за паї. Таку думку висловила голова ГО «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко. За її словами, зняття мораторію на продаж землі та відкриття ринку дасть поштовх розвитку агровиробництва, в тому числі — органічного, сприятиме створенню нових робочих місць на селі, покращенню добробуту селян (власників земельних паїв), оскільки вартість паю може значно зрости.

«Розумні люди не будуть продавати свої земельні паї за безцінь, а стільки дискусій і навіть суперечок на цю тему виникає тільки тому, що селяни дуже погано поінформовані чи дезінформовані», − підсумувала експерт. Великий агробізнес зацікавлений у продовженні мораторію на продаж, тому що на цей момент витрати на оренду сільськогосподарських угідь доволі не високі – на рівні 40 доларів за гектар на рік.

За словами головного спеціаліста відділу врегулювання земельних відносин, прав власності та правової роботи Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної деожадмінстрації Сергія Норильського, фактично ринок землі в Україні існує вже не один рік. Тож головне завдання держави – легалізувати цей процес, що забезпечить реалізацію прав громадян. Але існують і певні ризики.

«Перехід до ринку землі має бути поступовим і виваженим, до нього треба ретельно підготуватися, − зазначає фахівець. − Ринок землі має бути інструментом розвитку сільського господарства, сільських територій, а не інструментом вирішення певних політичних питань чи перерозподілу прав власності на землю тощо. Але без ринку землі економіка не розвивається».

Зняття мораторію дає селянам, дрібним фермерам можливість бути повноцінними учасниками бізнесових проектів, відкриває доступ до дешевих кредитних ресурсів. Ринок землі сприятиме розвитку малих сімейних фермерських господарств, що значно покращить ситуацію з робочими місцями на селі, із самозайнятістю, вважає практикуючий інженер-землевпорядник Ольга Мазурець.

«Ми всі знаємо, що Україна — аграрна країна. Сільське господарство — один з пріоритетних напрямків економіки нашої держави, тому ринкові відносини приведуть до встановлення справедливості в орендних відносинах, — висловлює свою думку експерт. — Лише конкуренція є тією рушійною силою, яка приведе до прогресу в розвитку сільського господарства, сталих земельних відносин, охорони земель. Ми мусимо робити ставки на молодь, яка може стати локомотивом до створення сімейних фермерських господарств, популяризації сільського життя. Нам варто спиратися на світовий досвід».

Вікторія Сидорова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?