Чи потрібна Транспортна рада з питань забезпечення населення?

Я вже писала про все, що тільки можна в сфері громадського транспорту: про розвалені маршрутки, про хамовитих водіїв, про недієвий договір та байдужих перевізників. А от про такий орган, як Координаційна рада з питань організації транспортного забезпечення населення («Транспортна рада» в народі), ще не писала. Хоча й орган важливий.

Як працює Транспортна рада?

Згідно інформації на сайті міської ради Транспортна рада була створена ще 20 березня 2006 року та затверджена рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради. Таким чином Транспортна рада стала координуючим і дорадчим органом виконкому, та підзвітна йому. До складу ради, яку очолює профільний заступник міського голови, з початку її створення увійшли депутати та представники виконавчих органів міськради, інколи перевізники, а також представники контролюючих і правоохоронних органів. І тільки, починаючи з 2015 року, в цю раду почали включати громадськість.

Як же, власне, працює транспортна рада? Суттєві питання та пропозиції щодо удосконалення (змін) міських маршрутів, з якими звертаються мешканці міста, виносяться на розгляд ради. Далі рада рекомендує чи не рекомендує дане питання прийняти виконкому. Як вже зазначалось, транспортна рада є дорадчим органом виконкому і тому несе суто рекомендаційний характер. Останнє слово залишається за виконавчим комітетом міської ради.

Чому постійно змінюється склад транспортної ради?

Цікаво, що зі зміною профільних заступників змінюється й сам склад ради. І тільки буквально за 3 роки змінилось 4 заступника. Тобто орієнтовно стільки ж разів змінювався й склад транспортної ради за останній час. Особисто я стала активним свідком роботи транспортної ради під час роботи останніх трьох заступників, що також швидко змінювались за цей відносно короткий час.

При Кириченко О.В. до складу транспортної ради увійшли представники громадськості, депутати та всі перевізники. Тоді ж рада налічувала 30 чоловік. Уявляєте, в якій атмосфері проходили ці засідання? Хоча й логіка в цьому також була, адже під час таких зустрічей був шанс знайти спільну мову між громадськістю, перевізниками та депутатами. Тим паче, коли в той час активно обговорювалась тоді ще майбутня і зараз поки що неуспішна транспортна реформа. Я вважаю, що подібні робочі зустрічі й мали бути в основі планування транспортної реформи в нашому місті. На жаль, цього не відбулось.

І якщо під час керування Кириченка О.В. транспортною сферою міста, влада скоротила два маршрути, об’єднавши чотири маршрути в два. То зараз процес відбувається навпаки – «вдосконалені» маршрути повертаються на свої місця до того, як це було до змін. Яскравим доказом цього стало прийняте рішення на останній Транспортній раді щодо повернення об’єднаного маршруту №26 (26+32) до майже тієї схеми маршруту, котра існувала до змін. І це після того, коли люди нарешті звикли до нового маршруту.

До речі, з новим профільним заступником міського голови (Черненко А.В.) знову змінився склад ради. Чому і навіщо – не знаю. Тепер в раду входить 13 членів. З них

представники контролюючих органів, представники управління, троє представників громадських організацій, котрі неприховано пов’язані з перевізником-монополістом Вакуленком та двоє депутатів. Тобто, керівні органи вирішили прибрати з ради перевізників і залишити тільки їх представників. Такими виявились не всі, а тільки найхитріші. Теж непоганий варіант для перевізників, що лобіюють власні інтереси в сфері громадського транспорту.

Особистий висновок

Про це наголошую вже далеко не вперше, і кожного разу наполягаю на створенні незалежних органів, котрі зможуть об’єктивно та незалежно від зацікавлених сторін приймати рішення. А сфери громадського транспорту це питання стосується першочергово, на мій погляд. Адже в конкурсах на визначення перевізників на міські маршрути, як мінімум, третина членів представляють інтереси конкретного перевізника. І я вам скажу, що навіть не потрібно досліджувати, як той чи інший представник громадської організації пов’язаний з перевізником. Під час голосування одноголосне прийняття рішення по ряду конкретних питань цими представниками вимальовує повне розуміння ситуації.

P.S. Подібні статті пишу саме для того, аби дати читачам більше інформації про ті органи, які існують при Чернігівській міській раді в сфері міського транспорту. Створені вони для нас, тільки, на жаль, часто ними користуються зовсім не ті, хто дбає про комфорт і розвиток міста. Звідси випливає те, наскільки ефективні вони є. І саме про це я намагалась вам розказати в статті.

Тетяна Романова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?