Адміністративно-територіальна реформа. Чи потрібна вона?

reformaВлада сьогодні пропонує адміністративні реформи. Погано це чи добре? І чи не «кота в мішку» нам хочуть сьогодні-завтра піднести?  Давайте розберемося по-порядку.

Було 569 територіальних громад, може стати 59. В межах України влада планує об єднати 12 тисяч суб’єктів місцевого самоврядування у 1400.  Але чи готові громади виконувати ті адміністративні повноваження, які влада планує їм передати?  І чи знають взагалі вони про ці повноваження.

У чому суть об єднання, здається, не розуміють і самі депутати обласної ради, яким поспіхом пропонували ухвалити рішення про адміністративно-територіальний устрій нашої області. Під час 25 сесії 6 скликання обранці розкритикували пропозицію голови обласної ради Миколи Звєрєва та план, який надала Чернігівська ОДА,  зауваживши, що в цій реформі головним правилом має бути «не нашкодь». Те, що  ця реформа потрібна, ніхто не заперечує. Однак проводити її потрібно враховуючи навіть соціально-культурні та  ментальні особливості людей.

В «Батьківщині» переконані, що вперше в історії  владі потрібно  дослухатися  до громади. Замість орієнтування на офіційну статистику — центнери, надої, прирости, кілограми — настав час орієнтуватись на людину.

Депутат обласної ради, голова фракції ВО «Батьківщина» Іван Якуб каже, що його політична сила жодним чином не проти реформи, але  переформатування громад  має проводитись на добровільних засадах, в інтересах всіх людей, яким жити в нових територіальних об’єднаннях.

Після тривалих дискусій на комісіях та пленарному засіданні 25 сесії обласної ради чернігівські депутати ухвалили компромісне рішення – «Про план заходів щодо підготовки перспективного плану формування території громад Чернігівщини». А він зокрема й передбачає широке обговорення цієї реформи в у громадах та подальше висвітлення цього обговорення у ЗМІ.

Голосуючи за це рішення, фракція ВО «Батьківщина» в Чернігівській обласній раді підтримала підготовку плану, але проект розподілу районів на громади, який  пропонує  робоча група Кабінету Міністрів України,  фракція підтримувати не стала. Бо надто багато запитань виникає  в цій реформі.

«По перше, ніхто не дає відповіді, що буде з тими людьми, які залишаються без роботи в органах місцевого самоврядування. Мова йде про вчителів вихователів, фельдшерів, бібліотекарів, працівників сільрад, — каже Іван Якуб.

По друге, процес об’єднання має  бути максимально  публічним.  Тому на сесії ми запропонували провести широке обговорення  цієї реформи, залучивши максимально місцеву пресу. Ми хочемо бачити в районних газетах документальне підтвердження рішення представників громад щодо об єднання, — зауважив депутат.  – Ми хочемо знати наскільки готові люди до цього об єднання».

Голова фракції ВО «Батьківщина» пояснив, що із запропонованих 59-ти об’єднаних  громад  бюджет розвитку мають тільки 19. А за які кошти будуть розвиватися інші?

Наступне: в запропонованому Проекті влади йдеться про добровільний перехід  сільрад із громади в громаду після затвердження Чернігівської обласної ради та Кабміну. «Утім насправді такий перехід можливий тільки за поданням адміністрацій (а не місцевих рад) та затвердження Кабміну», — уточнив Іван Якуб.

Без відповіді залишається і питання майбутнього самоврядування як такого: хто і по якій квоті представлятиме села в місцевих радах.

«Наступне: як формуватимуться адміністративні та соціальні служби, якщо одна із вимог реформи — наявність у навчальному закладі 250 дітей, а в садочку – 100. Але згідно з паспортами громад (не беручи до уваги міста обласного значення), чисельність найбільшої громади становить 36 000 громадян, найменшої – 2500. Нам незрозуміло як за такої різниці  формуватимуться відповідні соціальні та адміністративні служби?»,  — запитує «батьківщинівець».

Крім того, зауважує Іван Якуб, ніде не говориться про те, які податки та збори і в якому обсязі будуть надходити до громади. Водночас соціальні, освітні та медичні заклади передаються на фінансове утримання громад.

«Тож запитань дуже багато, — каже Іван Якуб. – А відповідей на них немає. А в людей запитань буде  ще більше, і відповідати на них треба.  У методиці формування громад зазначено, що  до розробки перспективного плану потрібно залучати  представників місцевих громад, а не «методистів» з Києва, які пропонують об єднати Україну за 175 днів.

Складається таке враження, що  свого часу хтось «вициганив» у Євросоюзу кошти і коли настав час звітувати за ці гроші, почалася ця фантасмагорія з адміністративно-територіальною реформою».

На думку народного депутата VI -VII скликань, голови обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Валерія Дубіля, концепція об єднання територіальних громад у цьому контексті фактично перетворюється на «добровільно-примусову» формальність. Адже участь у цьому об єднанні самих громад номінальна.  «Перш ніж виносити це питання на сесію, треба було узгодити його з  районними радами та громадами. А ви поїдьте в село і запитайте в людей, чи були там якість збори, що вони зрозуміли з цієї реформи… Впевнений, що 90% нічого не розуміють по цьому питанню, вони навіть подумати не можуть, що їх очікує. Чернігівським депутатам просто запропонували «кота в мішку». І вони це, слава Богу, зрозуміли».

«Коли верстався номер»

Депутати Чернігівської обласної ради отримали орієнтовний графік проведення робочих засідань, на яких обговорюватиметься проект перспективного плану формування об`єднань території громад району. На усе й про все відводиться лише чотири дні – четверте, п’яте, восьме та десяте червня.

Згідно з графіком робочі групи слухатимуть думку громад:

04.06.15 — у Варвинському (РДА), Городнянському (РДА), Ічнянському (РДА), Коропському (РДА), Менському (РДА), Н-Сіверському (РДА), Прилуцькому (Дідовецька сільська рада, Ладанська селищна рад), Талалаївському (РДА), Чернігівському (велика зала райради).

05.06.15 – у Бахмацькому (РДА), Бобровицькому (РДА), Борзнянському (РДА), Козелецькому (РДА), Ріпкинському (смт Добрянка, приміщення музичної школи), Семенівському (РДА), Срібнянському (РДА) та Щорському (РДА).

08.06.15 – у Ніжинському (РДА) та  Носівському (РДА) районах.

10.06.15 – у Корюківському (с. Перелюб, приміщення сільської ради, РДА).

Тож чекаємо інформації у районних газетах про кількість присутніх представників громад та висновки роботи цих груп. У свою чергу ми вчасно будемо інформувати про це громадськість. 

Більш повний орієнтовний графік проведення засідань робочих груп щодо обговорення проекту перспективного плану формування об’єднань територій громад району дивіться і читайте тут:

https://www.sknews.net/obhovoryty-formuvannya-objednan-terytorij-mozhna-u-taki-dni/

Підготувала для публікації у виданні «Суспільний кореспондент»  Світлана СОКОЛ, м.Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?