Чи надійно Феміда захищає українських захисників?

З початком створення центрів з надання безоплатної правової допомоги (БПД), які наразі працюють в усіх обласних центрах, містах обласного значення та деяких містах районного значення, почастішали звернення українських бійців з правових питань.

Законодавством передбачено, що учасники бойових дій мають право звертатись, як за первинною правовою допомогою, так і за вторинною, абсолютно безкоштовно.

І якщо первинну правову допомогу можуть надавати працівники центрів з надання БПД, зокрема юридичні консультації, роз’яснення, складання позовних заяв, підготовка матеріалів для захисту в судовому порядку, то вторинну правову допомогу — представництво інтересів в судах загальної інстанції, апеляційне та касаційне оскарження, забезпечення доказів, виклик свідків тощо — можуть надавати у відповідності до змін в законодавстві лише адвокати.

Зараз у Верховній Раді України зареєстровано законопроект щодо скасування адвокатської монополії під час представництва в судах. Чи буде це мати позитивну практику, або буде навпаки — покаже час.

– Найбільш розповсюдженими проблемними питаннями в сфері судового захисту з якими звертаються до нашого Центру учасники бойових дій – це виплати за невикористані дні додаткової щорічної відпустки терміном 14 днів, що надається учасникам бойових дій, проблеми з індексацією грошового забезпечення за минулий період, затримка в виплаті компенсації за неотримане речове майно тощо. Питаннями надання первинної правової допомоги я займаюся сам, є певний досвід і практика. Це не займає багато часу, головне вчасно зробити запит до військової частини. Багато проблемних питань ми вирішуємо в досудовому порядку, – зазначив заступник начальника відділу Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Хоменко.

Ярослав Хоменко

Поряд з цим, є поодинокі звернення українських бійців з питань незаконного, на їх погляд, накладання дисциплінарних та адміністративних стягнень за вчинені правопорушення, поновлення на військовій службі, не зарахування вислуги років на військовій службі, надання земельних ділянок, поновлення на роботі та інших.

Новим в законодавстві є те, що зараз дуже багато судових позовів вирішуються в спрощеному провадженні, тобто без виклику сторін. Але є судові справи, які, зазвичай, розглядаються в загальному провадженні, коли за справу може взятися лише адвокат.

Близько 50 адвокатів в Чернігівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги вже підписали довгострокову угоду. За роботу вони отримують певну грошову винагороду з державного бюджету, яка може коливатися, в залежності від складності справи, у діапазоні від 2000 до 3000 гривень.

На майбутнє, юристи закликають всіх воїнів, які мають проблеми правового характеру, негайно звертатися за кваліфікованою допомогою. Для цього з собою потрібно мати лише паспорт, ідентифікаційний номер, посвідчення учасника бойових дій, ну і звісно ж бажання.

Ігор Березинський,

спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України «АрміяInform»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?