Чи можна з чернігівського вокзалу доїхати до справжньої Європи?

Залізничний транспорт є одним з найпопулярніших і найбезпечніших методів пересування людей у всьому світі.

В Україні залізнична галузь є однією із найперспективніших у плані реформування і нововведень. Втім, наш Чернігів з його не найгіршим розташуванням і базою залишається осторонь від загальнодержавних змін.

Українська мережа залізничних колій є третьою за протяжністю в Європі (приблизно 22 000 км, половина з яких електрифікована), проте через технологічні розбіжності в західному та в південному напрямках (Угорщина, Польща, Румунія, Словаччина) міжнародний залізничний транспорт спрямований переважно на держави колишнього Радянського Союзу. Незважаючи на інвестиції, які були зроблені для покращення залізничного сполучення між містами, які приймали Чемпіонат Європи з футболу 2012 року, економічну вагомість сьогочасних перевезень пасажирів та вантажів залізничним транспортом не можна порівняти з перевезеннями автомобільним та повітряним транспортом.

Куди з Чернігова?

Якість залізничних перевезень в Україні завжди була їх слабким місцем. Більше того, сполучення з деякими містами, зокрема і з Черніговом, поступово почало скорочуватись. Всі основні рейси замикаються у Києві, а менші міста отримують сполучення за залишковим принципом.

«У випадку сполучення Києва з Черніговом „Укрзалізниця“ є не конкурентоздатна по відношенню до автомобільного транспорту, як по часу, так і по їзді, адже робиться великий крюк через Ніжин. Тому навряд чи мешканці міста можуть розраховувати на появу швидкісних потягів типу „Інтерсіті“. У той же час є близькість станції Ніжин, з якої відправляються потяги, як у західному, так і східному напрямках.» – розповідає журналіст Олександр Рудоманов, автор одного з найпопулярніших блогів про українську залізницю.

Якщо наразі подивитись на карту залізничного сполучення з Черніговом, то виникає актуальне питання, в якій країні ми живемо. Адже найпростіше виїхати з Чернігова саме до Росії і Білорусі.

Щоденно курсує безпересадковий вагон за маршрутом «Чернігів-Москва». Через день можна доїхати до Санкт-Петербурга київським, або харківським потягами.

До Білорусі можна доїхати потягом «Одеса-Мінськ», а також «Херсон-Барановичі».

Єдиним внутрішнім пасажирським потягом, що курсує через станцію Чернігів є «Київ-Неданчичі».

Що каже «Укрзалізниця»?

Голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Балчун, звітує, що за минулий рік компанія закінчила із прибутком 303 млн грн, сплатила 15 млрд податків і зборів, розпочалося оновлення вантажного та пасажирського рухомого складу. Вдалося запустити швидкісний поїзд до Перемишля, сформувати поїзд до Івано-Франківська із новопридбаних вагонів-трансформерів, відремонтувати і повернути на маршрут двоповерховий електропоїзд Škoda та три рейкові автобуси виробництва PESA. Прискорили ремонт залізничної інфраструктури — реконструювали 213,6 км колій, що у 4,5 разу більше обсягів 2015 року, а також закінчили проходку Бескидського тунелю.

Плани на 2017 рік у «Укрзалізниці» також грандіозні, проте уважно дослідивши їх стає зрозумілим, що станції Чернігів в них місця не видно.

За словами очільника товариства, відбуватиметься розвиток пасажирського сектору перевезень: на вокзалах будуть встановлені термінали самообслуговування, працюватиме безкоштовний Wi-Fi, розвиватиметься міжнародне сполучення із Польщею, Австрією та Болгарією.

Європейський вектор

Очікувано «Укрзалізниця» обирає проєвропейський вектор розвитку, і нові маршрути, що плануються є цьому лише підтвердженням.

Транспорт був ключовим сектором внутрішнього ринку ЄС із найперших днів європейського інтеграційного процесу. І як результат ЄС має добре сформовану нормативно-правову базу і провадить продуману політику у сфері транспорту. Створення поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі має на меті розширити та зміцнити співпрацю України з ЄС у сфері транспорту, сприяючи цим самим ефективності, безпеці та надійності систем, які пропонують більші можливості для взаємодії.

Це матиме основоположне значення для інтеграції галузей України в європейський ланцюг поставок і поглиблення контактів між людьми, зокрема, стануть можливими безвізові поїздки.

Чи є перспективи у станції Чернігів?

Стосовно поліпшення залізничного сполучення з Черніговом до інстанцій всіх рівнів вже неодноразово звертались, як представники місцевої влади, так і народні депутати.

Олександр Рудоманов

На думку «залізничного блогера» Олександра Рудоманова, особливих надій найближчим часом мешканцям міста можна не плекати. Вже традиційно на літній період має з'явитись додатковий потяг у херсонському напрямку, втім, він кардинально картини не змінить.

Якщо говорити про європейське сполучення, розвитком якого так активно наразі займаються в «Укрзалізниці», то перспективним виглядає Приблатійський напрямок, який теоретично міг би курсувати через Чернігів.

«Зараз розглядають можливість запуску з Києва у Білорусь, хоча він трохи покоптить дроти на ділянці Київ-Чернігів. Коли це запустять, можна буде і про дальші напрямки говорити. У нас з країнами Прибалтики однакова ширина колії, тому теоретично це можливо» – зазначає Олександра Рудоманов.

Втім, для цього ще має бути політична воля влади Білорусі і Прибалтійських країн, так само і конкурентоздатна порівняно з авіатранспортом вартість квитків.

Ця публікація підготовлена в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ЧОЦ «Ініціатива» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Андрій Кужель

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?