Чи можна вилікувати деформації ортопедичним взуттям?

взуттяОстаннім часом все популярнішим стає ортопедичне взуття. Багато хто вважає його засобом вирішення проблем зі стопами. Але перш, ніж йти в магазин, треба йти до лікаря, хоча саме це багато хто зі споживачів і зневажає. Найчастіше таке взуття не допомагає, через те, що неможливо вилікувати різні деформації однаковим взуттям.

Про це нашим читачам розповіла Валентина ІГНАТЕНКО, головний спеціаліст  Інспекції з питань захисту прав споживачів у Чернігівській області.

Ортопедичне взуття, в першу чергу, призначене для підтримки правильного положення стопи відповідно до горизонтальної поверхні. Все ортопедичне взуття можна поділити на дві групи: профілактичне та лікувальне.

Профілактичне взуття – це якісне взуття з супінаторами всередині, міцним задником та анатомічно правильною платформою. Воно дозволяє уникнути зайвого навантаження на різні ділянки стопи і, не створює дискомфорту при ходьбі.

Лікувальне ортопедичне взуття потрібне, коли людина вже має певні патології стопи чи осі кінцівки. В такому разі потрібне корегування. Таке взуття виготовляють для кожного індивідуально.

Є кілька обов’язкових вимог до ортопедичного взуття, зокрема, це: підошва повинна бути одночасно твердою та пружинистою, застібка має надійно і щільно закріплювати ногу, щоб вона не ковзала, носовій частині взуття не повинна затискати або обмежувати в русі великий палець, внутрішня поверхня ортопедичного взуття повинна бути гладкою, без грубих швів.

Ортопедична устілка також корегує положення стопи відносно поверхні. Серед них можна виділити коригуючі і профілактичні, які дозволяють уникнути проблем зі ступнями. Вони мають спеціальне покриття, яке зменшує тертя, тому не виникають тріщини. Існують устілки, які допомагають лікуванню ранок – такі устілки виготовлені зі спеціальним заглибленням на місці рани, щоб уникнути її тертя. Устілки обов’язково мають виготовлятися індивідуально за зліпком ноги людини і замовляються лише під конкретну пару  взуття. Устілка в ортопедичному взутті знімається і може змінюватися. При цьому кожні півроку після проходження обстеження устілки «підганяють» під стопу пацієнта.

Якщо плоскостопість не турбує людину, то спеціальне взуття їй не потрібне. Справа в тому, що устілки та взуття змусять людину інакше навантажувати стопу, внаслідок чого може з'явитися біль у суглобах середнього відділу стопи і навіть у колінних чи кульшових суглобах. Тож у таких випадках ортопедичне взуття може зашкодити.

Здоровій людині ні ортопедичні устілки, ні ортопедичне взуття не потрібні. Купувати таке взуття варто лише за рекомендацією лікаря. А краще, якщо таке взуття замовляється в ортопедичній майстерні індивідуально за направленням лікаря.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?