Чи й справді виїжджати за кордон мобілізованим заборонено?

Майже по всіх телеканалах військові представники проінформували населення про те, що відтепер виїзд за кордон тим, хто може бути мобілізованим, буцімто заборонено. Виїзд за межі України дозволяється лише за наявності достатніх підстав й у разі, якщо людина через якісь причини не може бути призвана до мобілізаційних лав.

Таке звернення-тлумачення військових начальників виникло через неухильне, як і годиться в армії, виконання доручення Президента України Петра Порошенка. Адже він, як відомо, днями доручив Кабінету міністрів «врегулювати порядок» виїзду за кордон громадян, які підлягають мобілізації.

Чи й справді сьогодні вже існує така заборонена для певних осіб щодо виїзду українських громадян за межі країни?

Ось що сказав на прохання видання «Суспільний кореспондент» військовий підполковник Вадим МИСНИК, керівник медіа-центру Міністерства Оборони України (м.Чернігів).

Вадим МИСНИК:

— Це всього-на-всього лише рекомендації, бо на сьогодні не існує законодавчих норм, які б дозволяли військовим чи іншим особам вчиняти певні дії по недопущенню виїзду за кордон тих осіб, які підлягають мобілізації. Військкомат не може заборонити громадянину України поїхати за кордон чи пересуватися по Україні. Ніхто не має права перешкоджати людям призовного віку тимчасово їхати за кордон.

Якщо прийме Верховна Рада такий Закон, тоді відповідним інституціям доведеться його виконувати. А так – ні. В той же час зазначу, що військові, які змінюють місце реєстрації, повинні з‘явитися до військомату і знятися з військового обліку, а після прибуття на нове місце – стати на військовий облік. У разі, якщо особа отримає повістку, вона повинна у зазначений у повідомленні термін з‘явитися до військкомату. Бо якщо у встановлений термін людина не з’явиться у військкоматі чи пункті збору, знаючи, що її викликали – у цьому разі настає відповідальність у відповідності до існуючого законодавства.

Більше інформації – у відео:

Цікавився темою Сергій ПРАВДЮК

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?