Чи бути легендарним Крутам самостійними?

Епопея довкола утворення Крутівської ОТГ триває понад три роки. Громада могла бути однією з перших серед громад Чернігівщини, які об’єдналися, але тепер бореться за право стати хоча б останньою.

Відео:

У березні минулого року Крутам все ж вдалося вскочити в крайній вагон децентралізаційного паротяга і потрапити до перспективного плану формування територій громад області. Щоправда потрапили вони туди не зовсім в тих межах, про які заявляли. Це і стало однією з причин подальших спотикань та безкінечної біганини колами бюрократичного пекла. Чому так складно з Крутами і чи бути їм самостійними? 

На межі двох районів

«Три, а може й більше років, не можемо об’єднатися в громаду, — бідкається Крутівський сільський голова Віктор Македон. – На початку я розіслав запрошення по 16-ти сільських радах, але зголосилося об’єднатися всього сім – п’ять в Ніжинському районі і дві в  Борзнянському – це села Хороше Озеро та Омбиш».

Річ у тому, що Крути розташовані на адміністративній межі двох районів і до того часу, доки законодавець не вніс зміни до закону про добровільне об’єднання, дозволивши об’єднуватись населеним пунктам з різних районів, справа стояла на місці. Ті п’ять сіл, які зголосилися об’єднатися, не вкладалися в показники фінансової спроможності. Принаймні такі відписки Крутівський сільський голова постійно отримував з Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації.

Сільські голови населених пунктів, які хочуть об`єднатися навколо Крут

28 березня 2018 року відбулася історична чергова дванадцята сесія Чернігівської обласної ради сьомого скликання, на якій було прийнято рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 19 червня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області».

Відповідно до рішення стало можливим утворення Крутівської ОТГ, однак з’явилися певні нюанси. Це рішення  фактично «проштовхнули» депутати, винісши його на голосування з голосу. Причина все та ж –  Чернігівська обласна державна адміністрація гальмувала процес утворення Крутівської ОТГ. Тодішній її голова і за сумісництвом депутат облради Валерій Куліч, сидячі в Президії ради, почергово зачитував громади, по яких відбувалося голосування. Крути було названо неспроможною громадою і на голосування питання виносити не планували. Деякі депутати рішуче не погодились з цим і все ж поставили це питання на голосування з голосу. В результаті – отримали підтримку більшості! Так, громада легендарних Крут отримала шанс на об’єднання.

«Здогадуємось хто за цим стоїть»

Однак цей шанс став неповним без двох сіл із сусіднього Борзнянського району – Хорошого Озера та Омбиша. У перспективному плані, попри думку людей, їх запланували доєднати до існуючої Плисківської ОТГ, а для того, щоб це змінити – треба було відкласти голосування і переробити проект рішення. Це все – час і невідомість!

«Вирішили, що хай краще так, ніж ніяк, — коментує Віктор Македон. – Села потім можна доєднати по ходу».

Віктор Македон

Втім, вийшло не так просто як міркував Крутівський сільський голова. «Ламати» перспективний план в Чернігівській ОДА з певних причин не схотіли, відтак економічні обрахунки спроможності Крутівської ОТГ приймали без урахування двох вище згаданих сіл.

Віктор Македон, як і його колеги з Печей, Омбиша та Хорошого Озера вважають такі дії політично вмотивованими.

«Ми приблизно здогадуємось хто стоїть за цією мотивацією, проте за руку їх ніхто не впіймав», — коментує Крутівський голова.

А тут і гадати немає чого! Якщо Крутівська громада не створюється, то села «дерибанять» між собою Плиски, Вертіївка та Комарівка. Яким чином цим громадам вдасться «переламати» тутешній народ, рішуче налаштований проти них – невідомо. До прикладу, у Хорошому Озері та Омбиші просто ненавидять Плиски і ненавидять справедливо.

«Одного разу нас вже обдурили, — пояснює Хорошеозерський сільський голова Микола Редевич. – У перспективному плані по Борзнянському районі передбачалося створення чотирьох громад – Височанської, Комарівської, Борзнянської і нашої – Хорошеозерської. Як тільки ми почали працювати над створенням громади, нас вивели з перспективного плану, назвали «сірою зоною», визнали неспроможними, а паралельно почала швидко формуватись Плисківська ОТГ, — продовжує він. – Омбиш і Хороше Озеро, Печі та Памятне відмовились входити до Плисок і залишились самі. Зрозумійте, не сільські голови відмовились, а люди – люди  на сході сіл категорично виступили проти Плисок».

Микола Редевич

Сільський голова Хорошого Озера (що є найбільшим із згаданих сіл і має власні пожежну частину, ФАП та опорну школу) проблеми, які виникли також називає штучними і політично вмотивованими.

«Наші люди сьогодні дуже збурені – всі прекрасно розуміють хто і навіщо нас штовхає до Плисок. Ми розуміємо, що питання заполітизоване, але ж у законі про добровільне об’єднання ключовим є слово «добровільне», тому ми хочемо добровільно об’єднатися з Крутами, — каже Микола Редевич. – Відповідні збори громади відбулися, рішення ради є, всі документи передані в ОДА».

У Печах та Омбиші так само не бачать себе поза Крутівською ОТГ.

«Якщо не Крутівська громада, то куди? – риторично запитує Печівський сільський голова Юрій Денисенко. – Плиски для нас далеко, Комарівка теж далеко, тому іншого виходу я не бачу. Тут – все на відстані 10 кілометрів і в бік Ніжина хороше автобусне сполучення».

Юрій Денисенко

«Ми, як і Хороше Озеро, до Плисок не підемо, — додає сільський голова Омбиша. – Хочемо бути з Крутами!».

Крутам – бути!

Сільські голови хочуть, рішення сесій – на руках, протоколи загальних зборів – передані, а віз і нині там. Місяць тому Віктор Македон вкотре передав до департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА пакет документів із економічними обрахунками спроможності громади, але в департаменті знову не дають погодження – Хороше Озеро та Омбиш так і не включили до Крут.

Зрештою, сільські голови пішли ва-банк! Чекати більше немає часу, та й люди вимагають від них рішучих дій. Їм все ж вдалося потрапити на засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області. Вислухавши голів, керівник ОДА Андрій Прокопенко, дав доручення чиновникам профільного департаменту розглянути можливість такого об’єднання та прийти з готовими пропозиціями до нього на прийом.

Там він спитав голів Омбиша та Хорошого Озера про те чи це справді люди хочуть приєднатися до Крут чи тільки сільські голови. Коли ж почув ствердну відповідь – дав завдання департаменту економіки під корегувати перспективний план, доєднавши згадані  села до Крутівської громади. Зважаючи на викладене, сільський голова Крут має вже на цьому тижні надати до профільного департаменту нові обрахунки спроможності ОТГ. Крути отримали надію на життя!

Коментарі з приводу:

Виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Михайло Литвин: 

«Чернігівщина в п’ятірці областей, що попереду децентралізаційного марафону. І тут, як на мене, принцип добровільності має бути основним. Крутівська громада хоче об’єднатись: може у них і не вистачає фінансової спроможності, але за об’єднання виступають люди і сільські голови і тут якраз є момент добровільності, який треба враховувати. Якщо він буде відсутній, тоді це буде чисто адміністративний шлях». 

Виконавчий директор регіонального відділення Асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко: 

«Особисто моє бачення таке: чим швидше держава слово «добровільне» забере з цього закону, тим швидше адміністративним шляхом утворяться громади і тим більше ладу більше».

Голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко:

«Всі проблеми треба вирішувати діалогом: треба чути людей і їх бажання. Перспективний план був ухвалений обласною радою і декілька разів змінювався, але ж перспективний план – це не догма. Звісно, не існує єдиної думки, але завдання влади – збалансувати думки, щоб вийти на рішення, яке буде компромісним. На жаль, всім догодити не вийде. Наше завдання – всебічно вивчити ситуацію і зробити так як буде найкраще людям».

Віталій Назаренко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?