Чотири країни мають об’єднатися в протистоянні агресії Росії

Відсутність єдності країн «Трьох морів» може підірвати безпеку Європи.

Польща, Литва, Україна та Білорусь мають об’єднатися в протистоянні агресії Росії.  В перспективі саме вони можуть стати основою нової Європи Міжмор’я. Про це заявив український політик, екс-віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний під час виступу на міжнародній конференції  «Україна-Білорусь: від викликів до спільних проривів».

«Історія допустила помилку, дозволивши чотирьом державам з різною швидкістю і в різний час рухатися до європейської спільноти. Це Польща, Литва, Україна та Білорусь. Доки ми не усвідомимо глибину помилки відходу від Гадяцької унії, будемо блукати, шукаючи себе в цьому бурхливому світі», — сказав він.

На його думку, ідея Гадяцької унії — в сучасному прочитанні це ідея Міжмор’я або союзу країн «Трьох морів» -  є затребуваною, тому в цьому напрямку треба працювати.

«Збереження нинішньої ситуації, коли східний сусід Білорусі та України абсолютно чітко задекларував свою агресивну імперську позицію, і відсутність політичної єдності в цих чотирьох країнах — це міна уповільненої дії, яка буде періодично спрацьовувати в питаннях руйнування європейської безпеки», — вважає політик.

Крім того, Безсмертний запропонував створити польсько-литовсько-українсько-білоруський інформаційний портал, який би працював у центральній Європі.

«Це поширення інформації чотирма мовами у відповідному регіоні давало б можливість взаємодіяти на інформаційному рівні», — переконаний він.

Безсмертний також звернув увагу, що в Україні та Білорусі існує затяжний конфлікт між громадянським суспільством та державою. Отже, співпраця в громадському секторі є надважливою.

«Це нас зобов’язує до певних рухів в плані демократизації білорусів. Ми зобов’язані це робити, бо через декілька років Білорусь може нам допомогти разом з литовцями та поляками будувати нову Європу. Я кажу про Європу Європ, де одна з них — це Європа Міжмор’я. Але ми ще не готові до цього навіть в думках», — зауважив він.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?