Чому уряд не хоче переглядати ціну на газ

Уряд затвердив фінансовий план НАК «Нафтогаз України» на 2017 рік. Дохідну частину Нафтогазу вирішено формувати виходячи з поточних цін на газ.

Таким чином, уряд не підтримав передбачене з 1 жовтня підвищення тарифів на газ. Таке рішення не узгоджене з Міжнародним валютним фондом. Що це означає? Про це знає експерт РПР, координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

Меморандум України з МВФ передбачає, що тарифи на газ та тепло автоматично коригуються кожні півроку, якщо ціна на газ відхиляється на 10%.

Ціна на газ встановлюється на основі «паритету імпорту» – тобто місцева ціна на блакитне паливо має бути співвідносна з тією, за якою воно може бути імпортовано.

В українському законодавстві порядок встановлення ціни на газ визначає постанова №187.

Отже якщо виконувати постанову, то ціна газу для населення та підприємств теплокомуненерго має збільшитися з 4942 грн до 5873 грн уже з жовтня 2017 року.

1 липня Міненерговугілля повинно було оприлюднити нову ціну на блакитне паливо, але цього воно не зробило.

Далі є два можливих варіанти розвитку подій – внести зміни до постанови і залишити чинну ціну, або ж виконати постанову, і підвищити ціну на газ на 19% з жовтня цього року.

На мою думку, більш ймовірний варіант, за якого уряд не піде на підвищення ціни.

Мотивація уряду проста.

На фоні можливих перевиборів підвищення ціни на газ – це зовсім непопулярне рішення. За останні роки рівень життя населення особливо не підвищився, і кількість отримувачів субсидій і так перевищує усі можливі прогнози. Зростання ціни на газ також означатиме зростання ціни і на тепло, що ще більше збільшить кількість субсидіантів і обсяг необхідних на субсидії коштів.

Перед тим як піти на літні канікули Верховна Рада збільшила видатки на субсидії на цей рік на 14,1 млрд грн – до 61 млрд грн. І цього все рівно замало навіть при поточних цінах на газ.

Остаточне рішення щодо тарифів залежить від того, наскільки ефективною буде комунікація з МВФ, і чи вдасться уряду переконати кредитора.

Тетяна БойкоVoxConnector, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?