Чому тендери у медзакладах виграють «кримінальні» будівельні фірми?

Чому фігуранти кримінальних справ є найбільш улюбленими виконавцями робіт Чернігівських медичних установ, особливо допорогових закупівель?

Не зважаючи на те, що підприємство “МПБП Стимул”, є фігурантом кримінального впровадження за підробку документів та використання дешевших матеріалів під час реконструкції пологового будинку, воно знову отримує бюджетні кошти на реконструкцію тепер вже центру первинної медико-санітарної допомоги, а технічний нагляд буде проводити... ! Фірма батька.

Чернігівська обласна громадська організація “Центр політичних студій та аналітики” займається моніторингом використання бюджетних коштів, виділених Міністерством охорони здоров’я. Раніше розповідали які медзаклади Чернігова складають прямі договори допорогових закупівель з фірмами-фігурантами кримінальних проваджень. Продовжуючи роботу в цьому напрямку ЧОГО “ЦПСА” натрапили на один цікавий випадок “сімейного підряду” за бюджетний кошт.

Приватне підприємство “МПБП Стимул” директором якого є Колесник Дмитро Вікторович, який у 2015 році балотувався до Прилуцької міської ради від політичної партії ВО ”Батьківщина”, згідно даних системи Prozorro отримало більш 9 млн. грн. бюджетних коштів. З яких 5,422 млн.грн. отримало завдяки прямим допороговим закупівлям без проведення аукціону. Ще 2,405 млн. грн. підприємство отримало завдяки проведенню конкурентних процедур закупівлі, але на цих процедурах ПП “МПБП Стимул” було одне без конкурентів. І лише близько 1,400 млн. підприємство ПП “МПБП Стимул” вибороло на тендерних аукціонах з одним учасником і більше.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень відкрите кримінальне провадження по ПП “МПБП Стимул” за фактом вчинення службовими особами «МПБП Стимул» службового підроблення документів під час проведення робіт з реконструкції блоку «В» Ніжинського пологового будинку за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України.

В справі сказано що проектно-кошторисною документацією серед інших видів робіт було передбачено здійснення утеплення фасадів будівлі плитами теплоізоляційними з пінополістиролу марки URSAXPSN-V-L, 100 мм імпортного виробництва в кількості близько 400 куб.м, проте фактично для проведення робіт з теплоізоляції були використані плити пінополістирольні «Пінопласт-80 фасад еко» ТУУ В.2.7. -25.2-3307—1398-001.2010,100 мм вітчизняного виробництва ТОВ «ВікБуд» малої щільності 15 та 25 кг на 1 куб.м. За попередніми розрахунками вартість пінопласту виробництва ТОВ «ВікБуд» зазначеної щільності, яка фактично була використана для утеплення фасадів будівлі, на 800 тисяч грн. менше вартості того ж самого обсягу матеріалів URSA, затверджених проектно-кошторисною документацією. В довідці про вартість виконаних будівельних робіт витрати за грудень 2015 року підрядником внесені завідомо неправдиві відомості щодо використання пінополістиролу марки URSAXPSN-V-L 100 мм, також завідомо неправдиві відомості використання суміші сухої «Церезит» СТ 83/СТ87 в кількості близько 3 тони, яка була замінена на більш дешеві матеріали для здійснення штукатурних робіт фасаду.

Кінцевий бенефіціар ПП «МПБП Стимул» є Колесник Дмитро Вікторович. Він та його брат Олександр Вікторович були кандидатами в депутати до Прилуцької міської ради від партії ВО “Батьківщина”. Як відомо очолює Прилуцьку міську ради Ольга Михайлівна Попенко яка також є членом всеукраїнського об’єднання ВО “Батьківщина”. Мабуть тому Управління капітального будівництва міської ради м.Прилуки Чернігівської області без тендеру уклало угоду з ПП «МПБП Стимул» на капітальний ремонт фасаду Прилуцької міської ради на суму 376545,12грн.

На дане підприємство, як бачимо вже відкрито кримінальне впровадження за підробку документів під час реконструкції пологового будинку, але це не заважає знову отримати бюджетні кошти на реконструкцію тепер вже центру первинної медико-санітарної допомоги, а технічний нагляд буде проводити... ! Фірма батька.

А саме, в системі Prozzoro виявлена закупівля на Реконструкцію приміщення Монастирищенської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Ічнянського ЦПМСД на суму 1372258 грн. Реконструкцію замовив комунальний заклад охорони здоров’я “Ічнянський центр первинної медико-санітарної допомоги” Ічнянської районної ради. Цей договір проходив без тендера і був укладений напряму з ПП “МПБП Стимул”. Згідно даних системи Prozzoro, цей комунальний заклад, 5 грудня 2016 року уклав ще дві угоди з ПП “МПБП Стимул”. Одна з них це здійснення авторського нагляду за цим же об’єктом на суму 3090 грн. А друга це надання послуг на здійснення технічного нагляду на об’єкті “Реконструкцію приміщення Монастирищенської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Ічнянського ЦПМСД” на суму 20824 грн.

Якщо переглянути самі укладені договори то ми побачили що технічний нагляд буде виконувати інша фірма ПП “КВО-РУМ”, яка належить Колеснику Віктору Олексійовичу, батьку власника ПП “МПБП Стимул” Дмитру Вікторовичу. Обидва ці приватні підприємства зареєстровані за однією адресою, мають однакові КВЕДи і мабуть одного секретаря на дві фірми.

Тобто виходить що син буде проводити реконструкцію та авторський нагляд, а батько буде проводити технічний нагляд. Чи не будуть під час реконструкції використовуватись такі ж дешевші матеріали як це було під час реконструкції Ніжинського пологового будинку, наразі невідомо.

На час укладання договору про “Реконструкцію приміщення Монастирищенської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Ічнянського ЦПМСД”, на ПП “МПБП Стимул” вже було відкрито кримінальне впровадження.

З надією отримати коментар щодо такого збігу подій з реконструкцією Монастирищенської амбулаторії та доцільності укладання прямих договорів з фірмою з такою репутацією, ми звернулися до головного лікаря Комунального закладу охорони здоров’я “Ічнянський ЦПМСД” Денисенко Оксани Миколаївни, але отримали формальну відписку.

Незважаючи на те, що на медицину виділяються невеликі кошти, головний лікар уникає проведення тендерних процедур за для їх економії та не вважає потрібним спілкуватись з громадськістю, щодо витрачання бюджетних коштів та щодо укладання прямих договорів з фірмами сумнівної репутації. Чому? Головний лікар ні чого не бачить чи закриває на все очі? Це зрада чи недбалість?

Дослідження проведене експертами ЧОГО «Центр політичний студій та аналітики» в рамках проекту Центру «Ейдос» «Забезпечення ефективних медичних витрат» за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження».

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?