Чому Росія так болісно реагує на правду

Подія і коментар. 

ПОДІЯ: У Росії обурилися, що СРСР звинувачено у розв’язанні Другої світової

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що СРСР так само, як і нацистська Німеччина, винний у розв’язанні Другої світової війни. Заява Ващиковського стала відповіддю на інтерв’ю посла Росії в Польщі Сергія Андреєва, у якому той заявив, що Польщі б зараз не було, якби не радянські солдати.

Вітольд Ващиковський

«Я хотів би скоригувати його історичну оповідь, оскільки не можна починати історію польсько-радянських, польсько-російських відносин від 1945 року, визволення від німецької окупації. Треба не забувати, що Радянський Союз дуже сприяв початку Другої світової війни і разом із Німеччиною вторгся у Польщу, тому так само відповідальний за вибух Другої світової війни», — заявив Ващиковський.

У російській Держдумі з обуренням відреагували на такі слова глави МЗС Польщі. «Глава МЗС Польщі докотився у своєму брехливому цинізмі до позиції ідеолога фашистського рейху Геббельса: чим жахливіша брехня, тим охочіше в неї повірять», — сказала віце спікер Держдуми РФ Ірина Ярова.

Глава комітету Держдуми РФ із міжнародних справ Леонід Слуцький назвав звинувачення польського міністра спробою переписати історію.

КОМЕНТУЄ Петро АНТОНЕНКО, редактор газети «Світ-інфо», м. Чернігів:

У Росії, як це було і в колишньому Радянському Союзі, правонаступником якого оголосила себе РФ, хизувалися і хизуються своєю роллю «визволителя» народів Європи від фашизму.

Петро Антоненко

Поки існували СРСР і соцтабір, останній був густо всипаний пам’ятниками «визволителям». Звичайно, знаючи, яким був фашистський режим, скільки горя він приніс народам Європи та й світу, треба низько вклонитися подвигу простих радянських солдатів, у тому числі і мільйонам українців, які добивали фашизм у його німецькому лігві. Але це й досі дуже спірне питання, чого було більше в тому «визвольному поході» в Європу — прагнення розгромити фашизм чи відбити в нього поневолені країни бодай Східної Європи, загарбати їх замість фашистської Німеччини.

Утім тут мова навіть про інше — вину Радянського Союзу в розв’язанні Другої Світової війни. Вину як спільника нацистської Німеччини всі передвоєнні роки, спільника в агресивних планах поділу Європи між двома тоталітарними режимами. Вина ця величезна, неспростовна, давно доведена. Починаючи від сумнозвісного Пакту Молотова — Ріббентропа, а правильніше — Сталіна — Гітлера, підписаного в серпні 1939 року, після чого буквально за тиждень почалася Друга

світова війна. І далі майже два роки тісної співпраці СРСР і Німеччини, аж поки два режими не перегризлися між собою.

То про яку «жахливу брехню» торочить віце-спікер російського парламенту? А про яке «переписування історії» говорить голова парламентського комітету? Цю історію десятиліттями переписували, спотворювали якраз у Радянському Союзі, приховуючи, замовчуючи стільки фактів.

Тому це фальшиве «обурення» російської влади зайве свідчить, що, начебто попрощавшись із комуністичним радянським ладом, сформувавши так званий капіталізм, звичайно ж, дикий, у Росії і далі сповідують ту ж саму комуно-радянську ідеологію тоталітаризму. А в підґрунті її — та ж імперська ідея, якою сотні років хворіла Московія, потім — Радянський Союз, а нині — Російська Федерація.


Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?