Чому протестують підприємці? Погляд з Чернігівщини

Другий місяць в столиці не вщухають протести підприємців, в яких активну участь приймають і представники малого та середнього бізнесу Чернігівщини. 

Нагадаємо, що підприємці вимагають аби Верховна Рада скасувала запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО або касових апаратів) для малого та середнього бізнесу, застосування яких вона й так відтермінувала до 1 січня 2022 року.

Підприємці з Чернігівщини – постійні учасники акції протесту.

Ми поцікавились у бізнесменів з одного з найвіддаленіших районів області – Семенівщини – що спонукає їх їздити до столиці?

Часи Януковича повертаються…

Підприємець із Семенівки Володимир Ігнатенко так буквально розуміє те, що нині відбувається з законодавчою ініціативою щодо впровадження касових апаратів.

«Ми виходили на податковий Майдан у 2010 році з такими ж вимогами як і сьогодні, ꟷ говорить підприємець. ꟷ Тоді до нас дослухались, сьогодні нас не чують», ꟷ підкреслив підприємець із Семенівки.

Володимир Ігнатенко

Підприємець переконаний, що не все так просто як говорить влада.

«По-перше, касові апарати треба купити, але це не найстрашніше. Треба платити щомісяця додаткові кошти за їх обслуговування, за внесення товарів і послуг, звіти, ꟷ пояснює Володимир. ꟷ У нас просто не вистачатиме на це часу, тож доведеться наймати людину. Крім того кожна помилка за собою тягне дуже великі штрафи».

До речі, значні штрафи – це вже реальність, адже у підприємців почалися так звані фактичні перевірки.

«Працівниця магазину мого колеги у липні зробила помилку, випадково пробивши сидр по пивній ліцензії, — говорить підприємець із Семенівки. – Його оштрафували на 5100 гривень і зараз триває судова тяганина по накладенню штрафу в 17 тисяч гривень. хіба можливо працювати при таких штрафах?».

«Нас ламають через коліно»

У Семенівській громаді офіційно зареєстровано декілька сотень самозайнятих осіб. Працювати їм дійсно не просто, адже регіон – віддалений, а штрафи – чималі. Людей обурює те, що влада не радилась з їхніми профспілками і ламає підприємців через коліно.

«Якби вони зробили альтернативу, залишивши нас на спрощенці та надавали б пільгу при добровільному переході, але не ламати людей через коліно – це було б правильно, — пояснює Володимир Ігнатенко. – Семенівщина – Це тупиковий район, далекий від цивілізації, а штрафи у нас такі як у Києві ꟷ це також несправедливо. Просто порівняйте обороти по товарах. А логістика? Ми від Чернігова в 160-ти кілометрах. У нас немає великих підприємств, всі заробляють на життя як можуть. Коли був відкритий кордон з Росією, тут ще все трималося, сьогодні ж багато молоді виїжджає звідси».

У разі введення РРО у семенівських підприємців варіантів небагато – або закритися і виїхати звідси, або піти в тінь і працювати на свій страх і ризик.

Аби відстояти право займатися власною справою, підприємці щодня організовано їздять на податковий Майдан. Мусять їхати! Групами по 10 чоловік. Іншого виходу просто у них не має.

Коментар Семенівського міського голови, керівника ОТГ Сергія Деденка:

Сергій Деденко

— У структурі нашої громади такі підприємці дають до бюджету 10%. Що буде, якщо вони підуть «в тінь» — невідомо. Наскільки їх можна буде проконтролювати, теж важко сказати. Підприємці кажуть: якщо Київ введе для них ці «драконівські» норми, то вони збанкрутують і взагалі закриють свій бізнес, або підуть «в тінь». Наскільки і кому це вигідно? Нам, так точно не вигідно, бо наша громада, безумовно, втратить певну бюджетно-доходну частину.

Віталій Назаренко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?