Чому гривня на початку липня перестала укріплюватись?

Початок липня позначився коливаннями курсу гривні. 6 липня Нацбанк послабив курс гривні до 26,12 грн/долар. Уже наступного дня національна валюта частково укріпилась.

Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту Concorde Capital:

Я поки не бачу підстав для особливого послаблення гривні. Я б це назвав – гривня перестала укріплюватись. Коливання навколо позначки 26 грн за долар – це нормальний процес в умовах режиму плаваючого валютного курсу. Тенденція, коли гривня варіює кілька копійок вверх, кілька копійок вниз буде зберігатись протягом літнього періоду.

Хоча зараз ситуація стабільна, на кінець року очікується послаблення гривні до 28-28,5 за долар.

Ми вже бачимо чітку тенденцію розширення торгового дефіциту. Поки цей ріст перекривається активним продажом валюти населенням (люди як тільки бачать що гривня укріплюється – активно продають долари), однак ближче до осені девальваційні тенденції повернуться. Різких стрибків курсу не відбудеться, але літня тенденція з надлишком валюти на міжбанку в найближчі місяці закінчиться.

Отримання чергового траншу від МВФ (а також кредитів від ЄС) можуть стримати девальваційні процеси, але загалом напрямок руху курсу гривні в осінні та зимові місяці це не змінить.

VoxConnector, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?