Чому аграрії Чернігівщини захищені від рейдерських атак

Як наголосила в. о. першого заступника голови облдержадміністрації Юлія Свириденко на брифінгу в ОДА, жодного випадку рейдерства в аграрному бізнесі Чернігівщини наразі не зафіксовано.

Такій благополучній ситуації сільгоспвиробники завдячують активній роботі антирейдерського штабу. Взагалі, оперативні штаби з питань захисту прав землевласників та представників аграрного бізнесу створені за рішенням Кабінету міністрів України на початку серпня 2017 року в усіх областях нашої держави, і вони цілком довели свою значну ефективність. Рейдерство вдалося зупинити, і це – головне!

До складу такого штабу на Чернігівщині увійшли представники обласної державної адміністрації, облради, Головного територіального управління юстиції, Головного управління Держгеокадастру, Головного управління Національної поліції в нашій області та профільних аграрних асоціацій.

А начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк розповів, що наразі проведено виїзди консультативних груп в сорок населених пунктів Чернігівщини. Отож, завдяки цьому, 464 людини отримали кваліфіковану правову допомогу з питань реєстрації земельних ділянок, оформлення та захисту речових прав на землі. Втім, багатьох питань можна було б уникнути, подолавши колізії у законодавстві. Варто зазначити, що уже розроблено законопроект «Про захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі», який найближчим часом буде внесений до нашого парламенту.

Член Всеукраїнської аграрної ради, депутат обласної ради, директор ПСП «Пісківське» Валерій Колоша підкреслив:

– Оперативність Чернігівщини зі створення антирейдерського штабу та його якісна робота дозволили підприємцям почувати себе захищеними. І така важлива співпраця між владою та бізнесом має залишатися й надалі. Взагалі, як сільгоспвиробник, людина, що працює на землі, я надзвичайно негативно ставлюся до будь-яких спроб рейдерства. Бо аграрії дуже багато трудяться, вкладають сили, час і кошти, старанно плекаючи майбутній урожай. А потім приїжджають якісь «хитромудрі» ділки і намагаються відібрати вирощений урожай. Це при тому, що самі вони не доклали жодних зусиль для того, аби його виростити. Звісно, це – ганебно, неприпустимо!

– На жаль, цього року в нашій державі випадки зухвалого рейдерства в сільському господарстві значно почастішали.

– Тому ми, сільгоспвиробники, забили на сполох. Всеукраїнська аграрна рада на всіх рівнях наполегливо порушувала це питання. Власне, тому й було створено такий антирейдерський штаб, із залученням силових структур. Тож нам вдалося дійсно разом консолідуватися, об’єднати зусилля для вирішення цієї гострої проблеми. І ми впоралися! Як бачите, на Чернігівщині рейдерства не було. Аграрії успішно зібрали врожай.

– Але все-таки траплялися випадки так званих «сусідських війн», коли два господарства, які знаходяться поруч, не могли порозумітися…

– Авжеж, буває таке. Однак «сусідські війни» – це ж не рейдерство. Тут потрібно чітко розрізняти. Так, були такі звернення щодо «сусідських війн». Це коли один господарник, який орендував ту землю, посіяв урожай, проте у нього закінчилися договори. А інший господарник, сільгоспвиробник, наразі уклав нові угоди на оренду. Хто ж тепер має право збирати цей урожай? Тоді виїжджає туди комісія, яка складається з фахівців, і розбирається в ситуації.

– І хто ж у такому насправді має право збирати урожай?

– Безперечно, той, хто посіяв. А як інакше? Комісія поїхала, розібралася, і сусіди-господарники порозумілися. Ніхто нічого не поцупив. Все – в рамках закону. Натомість рейдерські атаки – це незаконна діяльність. Однак, коли на Чернігівщині створили штаб, а ми це зробили одними з перших в Україні, то зловмисники призадумалися. Бо вони побачили, що у нас є реальна, сильна взаємодія: аграріїв, бізнесу та правоохоронців. І вони просто побоялися. А ще й газети, радіо та телебачення цю проблему висвітлюють… Отож рейдери зупинилися. Бо ж казна що раніше творилося, вже до крові дійшло!

– В Україні?

– Так, наприклад, на Кіровоградщині. Там були такі криваві розбірки – із застосуванням вогнепальної зброї! Є поранені люди… Нам же показували ці відеоматеріали. Жах!.. Тому Всеукраїнська аграрна рада й зібрала депутатів, небайдужих до цієї проблеми. Проведено велику роботу. Виїздили саме в ті господарства, де це відбувалося, наводили порядок. І дуже своєчасно було створено антирейдерські штаби по всій Україні!

– Що ж, урожай зібрали. І дехто каже, що до наступного врожаю такі штаби не потрібні, і їх можна розпустити…

– Ні в якому разі! Це – не лише моя точка зору, будь-який аграрій вам це скаже. Бо, завдяки діяльності антирейдерського штабу, сільгоспвиробники тепер почуваються в безпеці. Ми вже пересвідчилися в його ефективності на Чернігівщині, то навіщо ж його розпускати? Хай працює, координує зусилля.

– У розвинених країнах Європи рейдерство практично відсутнє…

– Там є дієві закони про приватну власність, і вони виконуються! А у нас досі – як у тій приказці: закон – мов дишло, куди повернеш, туди й вийшло. Наше законодавство, на жаль, недосконале. От у чому головна проблема. Всі мають бути рівними перед Законом. Тільки так. Тоді не буде ні корупції, ані рейдерства!

Ще одна проблема – ми сьогодні закуповуємо більшу частину товарів за передоплатою. Та нерідко деякі товаровиробники підводять, не поставляють товари… Хоча є угода, вже здійснена передоплата. І покарати їх, відновити справедливість, – доволі складно, адже зараз є ще купа усіляких юридичних колізій. Є «діри» в законодавстві, чим і користуються усілякі «спритники». А вони повинні боятися, усвідомлювати: якщо скоїш злочин, неодмінно будеш покараний! Тобто нам потрібна чітка законодавча база. Аби не було так, що всі начебто рівні перед законом, але хтось «рівніший»… Зробимо правильні закони, які неодмінно виконуватимуться, тоді й буде порядок! Цього прагне і наша Аграрна партія України.

А тепер зусиллями Всеукраїнської аграрної ради створено підрозділ для захисту сільгосппідприємств – саме від рейдерських нападів. Він називається «Гайдамаки». Сподіваємося, що це ще більше сприятиме захищеності наших сільгоспвиробників.

Спілкувався Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?