Чоловік, з яким розірвано шлюб, не давав колишній дружині спокою

Працівник Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги захистив жінку від проявів домашнього насильства з боку колишнього чоловіка.

Детальніше про це розповість заступник начальника відділу «Козелецьке бюро правової допомоги» Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Михед.

Домашнє насильство – ганебне явище, щорічно більше мільйона українок стикаються з фізичною чи сексуальною агресією в сім’ї (за даними Інституту демографії і соціальних досліджень за замовленням Фонду народонаселення ООН).

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначено, що домашнє насильство це є діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

До відділу «Козелецьке бюро правової допомоги» Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (сел. Козелець, вул. Толстого, 34-А, офіс 12, тел. (04646) 4-20-10) звернулася клієнтка із проханням захистити її від колишнього чоловіка, який не зважаючи на те, що вони розірвали шлюб декілька років тому продовжує проживати разом з нею, хоча має власне успадковане житло, постійно намагається її контролювати, постійно телефонує чим заважає виконувати службові обов’язки у випадках, коли клієнтка не відповідає на телефонний дзвінок. Після повернення з роботи її колишній чоловік влаштовує сварки, погрожує фізичною розправою, всі намагання змусити колишнього чоловіка залишити місце проживання клієнта виявились безрезультатними.

Чоловік ніде не працює, веде аморальний спосіб життя. Від таких дій жінка відчуває емоційну невпевненість, нездатність себе захистити, хвилюється за свою безпеку, все це робить її життя нестерпним. За дорученням Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги,  його представником були зібрані всі необхідні докази для підготовки заяви про видачу обмежувального припису та звернення від імені клієнтки до суду щодо захисту її прав.

В ході судового засідання встановлено, що жінка є власником будинку, де зареєстрована разом зі своїм неповнолітнім сином від шлюбу з кривдником, який було розірвано за рішенням суду від 29.04.2015 року. Але колишній чоловік продовжує проживати разом з ними та постійно чинить психологічний тиск у вигляді образ, як по телефону так і при особистому спілкуванні, поводиться агресивно, при зміні замків на вхідних дверях все одно проникає до житла без дозволу та погрожує фізичною розправою. Неодноразові звернення за допомогою до правоохоронних органів, а також постанови суду про притягнення відповідача до адміністративної відповідальності не дали жодного результату.

Факти насилля в сім’ї, вчинення психологічного насилля, підтверджуються відповідними адміністративними матеріалами складеними працівниками органів Національної поліції та постановою суду про притягнення до адміністративної відповідальності кривдника, а також терміновими заборонними приписами виданими працівниками органів Національної поліції.

Представник заявниці, який захищає права жінки, просив суд видати обмежувальний припис стосовно кривдника та визначити заходи тимчасового обмеження його прав строком на 6 місяців у відповідності до ч.2 ст. 26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», а саме з заборонами щодо:

— перебування в місці проживання клієнтки

— наближення на 50 м. до місця проживання або перебування, роботи та інших місць частого відвідування.

— особисто і через третіх осіб розшукувати клієнтку, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику , переслідувати її та в будь – який спосіб спілкуватись з нею.

— ведення листування, телефонних переговорів з клієнткою або контактування з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Козелецьким районним судом Чернігівської області було проведено декілька судових засідань по розгляду заяви про видачу обмежувального припису і не зважаючи на те, що кривдник всіляко ухилявся від участі в судових засіданнях, умисно не з’являючись на них, не реагуючи на «смс-повідомлення» про виклик його в судове засідання, на особисте його повідомлення через телефонний дзвінок під час перерви секретарем суду, 24 січня 2020 року судом зважаючи на беззаперечність наданих доказів було прийнято рішення про задоволення заявлених вимог в повному об’ємі (http://reyestr.court.gov.ua/Review/87136376).

Важливо також знати в таких випадках, що постраждала особа може вимагати від кривдника компенсації її витрат на лікування, отримання консультацій або на оренду житла, яке вона винаймає (винаймала) з метою запобігання вчиненню стосовно неї домашнього насильства, а також періодичних витрат на її утримання, утримання дітей чи інших членів сім’ї, які перебувають (перебували) на утриманні кривдника, у порядку, передбаченому законодавством. Крім того, у відповідності до ч. 3 ст. 350-3 Цивільного процесуального кодексу України судові витрати пов’язані з розглядом даної категорії справ відносяться на рахунок держави.

Нагадую, що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт Миру, буд. 49-а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68 або до відділу Козелецьке бюро правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: сел. Козелець, вул. Толстого, 34-А, офіс 12, тел. 04646 -4-20-10.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Володимир Михед

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?