Чернігівці віддають гроші сумнівним особам

Вам подзвонили і представилися поліцейським, податківцем чи лікарем і попросили в лічені хвилини знайти велику суму грошей на лікування родича чи для так званого «розв’язання проблем» щодо кримінальних або податкових справ? Тоді ви на гачку шахраїв.

Якщо від вас хтось чекає на хабар, то дзвінок по телефону — не найкращий спосіб його отримати. А от шахраї, навпаки, дзвонять, лякають, спонукають віддати гроші, хутко їх забирають та одразу ж позбуваються сім-карти, з якої дзвонили вам.

Так, наприклад, сталося 26 серпня із 62-річним чернігівцем, якому подзвонив невідомий та удав із себе слідчого прокуратури. Голос у слухавці ошелешив чоловіка інформацією, що його син начебто став винуватцем дорожньо-транспортної пригоди.

Для того, щоб закрити кримінальну справу батькові, мовляв, потрібно заплатити 40 тисяч доларів. Чоловік вчинив правильно — звернувся до поліції. Наразі триває перевірка.

Пам’ятайте, що погоджуючись дати гроші службовій особі, ви порушуєте статтю 369 Кримінального кодексу України. Йдеться про статтю під назвою «обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі». Максимальна санкція покарання позбавлення волі на строк до десяти років із можливістю конфіскації майна.

Тим часом 79-річна чернігівка повірила приємному голосу зі слухавки, який запевнив стареньку, що її сину негайно потрібні гроші на лікування. Вона хутко зібрала докупи всі гроші, які мала — 2,5 тисячі євро та 5,5 тисячі гривень. По готівку за лічені хвилини приїхав посередник. Лише тоді стривожене серце матері заспокоїлося, і невдовзі вона зателефонувала синові, аби заспокоїти і його. Тоді й дізналася, що в нього все добре, а історія з хворобою – вигадка мерзотників, які просто заволоділи грошима.

За обома фактами було відкрито кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України — шахрайство. Такі дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Здебільшого чернігівці не володіють інформацією про види шахрайства, а коли щось таке чують, то заспокоюють себе фразою: «Зі мною таке не станеться». Та це самообман. Описати середньостатистичну жертву шахраїв просто неможливо, бо для кожного віку та статі злодії мають окрему легенду.

Як не стати жертвою телефонних шахраїв?

1. Не вірте кожному, хто подзвонив вам. Навіть якщо людина знає ваше ім’я. Можливо, у співрозмовника під рукою є телефонний довідник або електронна база абонентів.

2. Якщо вам представилися працівником поліції і сказали, що треба дати грошей — дзвоніть 102. Але перед цим поцікавтеся, як звати вашого співрозмовника.

3. Якщо представилися лікарем і сказали, що сину потрібні гроші на лікування — дзвоніть 103 або безпосередньо в лікарню, у якій начебто ваш родич.

4. Якщо представилися працівником банку — йдіть у найближче відділення.

5. Ніколи не повідомляйте додаткову інформацію про себе, своїх родичів третім особам.

6. Не повідомляйте так званим працівникам банку фінансових даних, які прописані в договорах чи на пластикових карточках.

7. Покажіть ці правила своїм родичам, адже поки ви читаєте цю інформацію, шахраї можуть набирати номер ваших батьків, дідусів, бабусь тощо.

Поліція Чернігова вкотре звертається до громадян із закликом сумлінніше ставитися до своїх грошей та майна! Якщо ви знищите в зародку потуги телефонних шахраїв, то вам не доведеться потім сумувати за грошима, які родина зберігала роками «на чорний день». І у будь-якій ситуації, що згадана вище – телефонуйте в поліцію!

Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?