Чернігівський губернатор про свою відставку

Після завершення сесії Чернігівської обласної ради, яка вдібулася наприкінці травня 2018 року.  очільник облдержадміністрації Валерій Куліч та голова обласної ради Ігор Вдовенко поспілкувалися з журналістами.

– Валерію Петровичу, яка фінансова ситуація на Чернігівщині?

– Кошти є. Бюджети громад ідуть із перевиконанням на 25-30 відсотків у цілому по області. Що стосується економічних показників, то ми працюємо за планом.

– Актуальне питання – дороги. Що наразі планується зробити влітку?

– Зараз у нас відбувається процедура торгів. Цього року вперше у нас запрацював дорожний фонд. І облдержадміністрація отримала на баланс усі дороги місцевого значення. Плануємо до 10 червня завершити процедуру торгів і, сподіваюся, в другій декаді червня будівельні організації з’являться на ремонті доріг. Оці кошти розподілені по всіх районах, згідно з мережею, котру вони мають. Кожен район уже визначився з тими місцевими дорогами, які ремонтуватимуться цього року. А щодо державних доріг, де, як відомо, відповідальність несе «Укравтодор», то, ви бачите, роботи вже проводяться в повному обсязі і в плановому режимі.

– Сесія ухвалила звернення до керівників держави про визнання наших добровольців учасниками бойових дій. Яка Ваша особиста позиція?

– Я переконаний, що це питання потрібно вирішувати. Адже ігнорувати добровольців у країні, яка воює, – це неправильно! Так, є певні складнощі, бо свого часу, ви знаєте, до чорнобильців, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, багато хто просто «поприписувався», щоб отримати незаслужені пільги. Були такі випадки. Так само зараз і до добровольців дехто намагається приписатися… Однак це ні в якому разі не применшує заслуг усіх патріотів, які за покликом серця пішли на фронт і ризикували життя, захищаючи Вітчизну. Багато з них загинули, втратили своє здоров’я на війні. Тому, безумовно, обов’язок нашої держави врегулювати це питання.

– Чи справдилися Ваші очікування від великого економічного III Форуму інвестицій та експорту Чернігівщини, який відбувся нещодавно?

– Безперечно, справдилися. Дуже цікаві проекти! І саме економічний форум дозволяє їх презентувати. Бо ми часом ходимо поряд і не розуміємо, не знаємо, що є такі ідеї та напрацювання. Тому я очікую багато колосальних перспектив. І, до речі, зараз ведеться немало перемовин про відкриття різних підприємств у нашій області. Тож такі форуми – дуже потрібні!

– Прокоментуйте сьогоднішнє рішення обласної ради про обмеження реалізації алкогольних і слабоалкогольних напоїв та пива на території Чернігівщини у нічний час.

– Згідно із законом, який прийнятий Верховною Радою, це питання належить до компетенції місцевого самоврядування. Те, що ми сьогодні прийняли, має рекомендаційний і, скажемо так, політичний зміст. Обласна рада з цього питання поставила свою політичну оцінку. Однак, звісно, ми не можемо на всій території Чернігівської області юридично заборонити продаж у нічний час алкоголю і тютюну. Тому що це, ще раз наголошую, – виключно компетенція місцевого самоврядування – місцевих громад, – зазначив голова облдержадміністрації Валерій Куліч.

– Втім, дехто звинувачує обласну раду в тиску на місцеві громади…

– Взагалі, кожен наш депутат обирався від відповідної громади, тому має повне право та обов’язок співпрацювати з громадою. І в цьому питанні також, – переконаний голова обласної ради Ігор Вдовенко.

– Думаю, якраз облрада, як орган обласний, де обрані депутати з усієї Чернігівщини, підкреслила позицію і депутатського корпусу, й, безумовно, громадськості. Адже, згідно зі звернень, які ми маємо, жителі не хочуть, щоб у нас уночі продавали алкоголь і цигарки, – аргументував Валерій Куліч. – І таке рішення привертає увагу керівників місцевих громад до цього питання.

– Втім, деякі керівники на місцях не задоволені – мовляв, втрачаються кошти!..

– Здоров’я і життя людей та майбутнє нації – важливіше, – підсумував голова ОДА. – Все-таки потрібно заробляти гроші, розвиваючи економіку, а не на торгівлі алкоголем і тютюном.

– Як Ви особисто ставитеся до пропозиції, щоб у Чернігові була вулиця Леоніда Каденюка?

– Я вважаю, що така вулиця повинна бути. Леонід Каденюк пов’язаний із Чернігівщиною. Він – перший космонавт незалежної України і, справді, – видатна людина!

– Звісно, вулиця на честь космонавта, Героя України Леоніда Каденюка в Чернігові має бути, – переконаний Ігор Вдовенко. – До речі, Валерій Куліч навчався в тому ж закладі, що й Леонід Каденюк. Тож яка може бути позиція у Валерія Петровича з цього приводу?! – посміхається.

– Нинішня сесія – рекордно коротка...

– Взагалі, є прохання від депутатського корпусу, щоб сесії обласної ради проводилися частіше, з коротшим переліком питань. Думаю, у цьому є сенс.

– Валерію Петровичу, прокоментуйте, будь ласка, нинішні чутки про Вашу відставку…

– Я призначений на цю посаду Петром Олексійовичем Порошенком, Президентом України. Відповідно, він мене може звільнити, якщо буде така його воля, і тоді, безумовно, я піду з цієї посади... Відверто кажучи, протягом цих трьох років я стомився коментувати усілякі чутки. Сьогодні я працюю, виконую свої обов’язки. А якщо звільнять, то мені є чим займатися!

– А Ви самі хочете звільнитися?

– Це – виключно компетенція Президента України. Це – його право. Я готовий прийняти будь-яке його рішення. З Чернігівщини нікуди не подінусь – у будь-якому випадку, житиму та працюватиму тут.

– Не шкодуєте, що, очоливши ОДА, склали повноваження народного депутата України?

– Абсолютно не шкодую, тому що три роки, які я провів на цій посаді, вважаю, вдалими і роботу голови облдержадміністрації – цікавою. Спільно з депутатським корпусом обласної ради нам вдалося забезпечити стабільність на Чернігівщині, тож я пишаюся тими досягненнями, які ми зробили разом!

Записав Сергій Дзюба

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?