Чернігівському академічному театру імені Тараса Шевченка – 90 років!

У Міжнародний день театру, 27 березня,  Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка відзначив своє 90-річчя з Дня народження.

театр (4)І хоча дата досить таки поважна, у театрі відзначили свято не дуже пишно. На сцені – «виважені» музичні номери, репертуар, з точки зору шанувальника театрального мистецтва,  теж підібрано вдало – без зайвої помпезності. Воно й зрозуміло – на Сході нашої країни йде неоголошена з боку Росії війна проти українського народу.

На величезному сценічному екрані – ціла історія. Як мить, пробігли перед очима глядачів основні етапи кількарічного театрального становлення,  і дуже добре, що на тому ж таки екрані спливли перед цінителями акторської майстерності усі ті, хто у попередні роки дарував їм не просто акторські ролі, а й демонстрував свій справжній талант.

А потім на театралізованій сцені перед глядачем постали актори та усі працівники театрального закладу, без яких Чернігівський театр не зміг би по-справжньому функціонувати.

Прийшли привітати весь театральний колектив і голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, інші представники влади та громадськості.

Валерій Куліч вручив низку державних нагород та відзнак облдержадміністрації і обласної ради, зокрема, посвідчення про присвоєння почесного звання«Заслужена артистка України» отримали Оксана Гребенюк і Наталія Максименко. Також було оголошено Указ Президента України № 117/2016 від 26 березня п.р., згідно з яким «за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури і театрального мистецтва, значні творчі здобутки, високу професійну майстерність та з нагоди Міжнародного дня театру» почесне звання «Заслужений артист України» було присвоєно Олександру Куковєрову. У зв’язку з ювілеєм високими державними нагородами булі відзначені: колектив Чернігівського театру – Грамотою Верховної Ради України та художній керівник-головний режисер театру, заслужений артист України Андрій Бакіров – Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України. Грамотами та подяками облдержадміністрації і облради були нагороджені кращі працівники театру як творчого, так і адміністративно-організаційного та постановчо-виробничого складу театру.

Нагороди від Кабінету міністрів, обладміністрації та обласної ради отримали й інші театральні діячі Чернігова.

Оригінальні вітання приготували колеги з Чернігівського дитячого лялькового театру ім. Олександра Довженка, обласного філармонійного центру...

Приїхали поздоровити іменинників представники й з інших регіонів України, зокрема, з Луцька та зі столиці України.

Також  було продемонстровано відеовітання від білоруських колег – майстрів сцени.

Ведучі вечора відзначили, що колектив Чернігівського театру не раз перебував на гастролях, як у містах колишнього СРСР, так і Європи та світу, брав участь зі своїми виставами у різних театральних фестивалях.

Ті, хто по-справжньому цінує та любить театральне мистецтво, а отже й відвідує театральні вистави, впевнилися – на їх очах протягом останніх двох десятиліть театр оновлюється та відроджується. Він став сценічним майданчиком, який водночас продовжує й розвиває засади європейсько-світового театру і в той же час пропагує і збагачує надбання вітчизняної культури.

театр (1)

театр (2)

театр (3)

театр (5)

театр (6)

театр (8)

театр (10)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?