Чернігівські свободівці вшанували жертв НКВСівських трійок 

свобода17 травня 2015 року активісти Чернігівської міської організації ВО «Свобода», ГО «Студентська Свобода» та «Сокіл» вшанували жертв політичних репресій.

Мітинг-реквієм відбувся біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій неподалік с. Халявин Чернігівського району.

— Символом політичних репресій на Чернігівщині є місце неподалік с. Халявин, куди звозили тіла розстріляних українців з катівень НКВС, – зазначив свободівець Ігор Гавриленко.  - Найбільші масштаби репресій припадають на 1937-38 роки. У той час були вбиті та засуджені близько 300 тисяч українців, з них близько 9,5 тисяч осіб – на Чернігівщині. Для здійснення репресій створювались спеціальні трійки, куди входили перший секретар обкому, прокурор та представник НКВС. Уся тогочасна система «кривосуддя» базувалась на принципі, який сформулював генеральний прокурор СРСР Вишинський: «Зізнання – цариця доказів». А для вибиття цих «зізнань» була налагоджена ціла система знущань і тортур. Організаторів та виконавців репресій цікавило лише одне: виконати план. Тому до початку 1938 року чернігівські «енкаведисти» шість разів просили Москву підвищити ліміти на розстріли. На жаль, лише на 24 році незалежності вдалось домогтися засудження комуністичного тоталітарного режиму, хоча свободівці цього вимагали набагато раніше. Тому зараз ми всі повинні розуміти, що наші герої, які беруть участь у російсько-українській війні, борються за те, щоб ті страшні події ніколи не повторились у нашій державі.

04
Для збільшення фото, клацніть по ній

05Свободівець Максим Данилов зауважив:

— Ми, націоналісти, завжди будемо пам’ятати злочинні репресії окупаційної комуністичної влади проти національно-свідомих українців. І ту естафету боротьби проти зовнішнього та внутрішнього ворогів, яку передали нам наші герої-попередники, ми мусимо довести до повної перемоги України, якій судилося бути вільною та могутньою державою.

010

030Присутні посадили калину та квіти біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій, а також помолились за душі усіх жертв політичних репресій.

Ольга МИНЕНОК

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?