Чернігівщина вакцинується проти ковіду

Чернігівщина одна з перших в Україні почала процес вакцинації проти коронавірусу. Наприкінці минулого тижня область отримала майже 7 тисяч доз вакцини AstraZeneca (CoviShield) індійського виробництва. Першими право вакцинації отримали лікарі, які працюють із ковідними пацієнтами. 

Відповідно до розробленої «дорожньої карти» вакцинації, щеплення від COVID-19 відбувається в Україні у п’ять етапів, на кожному з яких вакцинуватимуть певну категорію населення. Передбачається, що останній етап завершать наприкінці квітня наступного року.

Нині триває перший етап: вакцинують медичних працівників, що працюють у «ковідних» відділеннях, співробітників екстреної медичної допомоги та працівників лабораторного центру, які задіяні в дослідженні відповідних біоматеріалів, сюди підпадають також мешканці будинків для людей похилого віку і військовослужбовців, які перебувають у зоні проведення ООС. На другому етапі вакцинуватимуть медпрацівників, людей, старших за 80 років, та соціальних працівників. На третьому етапі – людей віком від 65 років, працівників критично важливих структур, державної безпеки, працівників сфери освіти. На четвертому – людей від 60 років, людей з хронічними захворюваннями, осіб, які працюють та відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Всіх інших, віком від 18 до 59 років, хто не ввійшов до попередніх категорій, вакцинуватимуть на п’ятому етапі, насамперед тих, хто стане в електронну чергу. Це з 1 березня можуть зробити усі бажаючі через додаток «Дія» або ж зателефонувати на контакт-центр МОЗ з питань COVID-19 і лишити заявку. До речі, під час запису в чергу можна буде вибрати і вакцину, якою б ви хотіли щепитися.

Вакцина є, бажання – не дуже

Вакцини отримані, процес розпочатий. Поки щеплення робить лише одна бригада медиків. В обласному управлінні здоров’я говорять, що в область надійде і вакцина Pfizer. Тоді буде введено додаткові бригади, які вже пройшли відповідні навчання.

Сама вакцинація абсолютно безкоштовна і не примусова. Відбувається лише за згодою. Один флакон містить 10 доз. Через місяць вакцинацію потрібно повторити.

Наразі не всі медики погоджуються на вакцинацію.

«Станом на 1 березня в області вакциновано 199 медичних працівників, – відмітив начальник КНП «Чернігівський обласний центр громадського здоров’я» Володимир Тарасовський. – Певний відсоток відмов від щеплення серед лікарів є. Втім, тенденція не загрозлива. Тому ми намагаємося посилити просвітницьку кампанію щодо переваг вакцинації».

Начальник управління охорони здоров’я в Чернігівській області Петро Гармаш наголошує, що медики як ніхто мають розуміти необхідність щеплень.

«У нас є два шляхи подолання пандемії: або перехворіти та створити імунітет на певний час, або шлях більш цивілізований – вдатися до щеплення, щоб убезпечити себе від важкого перебігу захворювання», – говорить Петро Гармаш.

Цей факт добре розуміє лікар-пульмонолог Чернігівської обласної лікарні Іван Тельнов, який серед перших в області вколов вакцину CoviShield. Лікар рекомендує громадянам самостійно ознайомитися із даними щодо саме цієї вакцини, які є у широкому доступі, аби скласти власне враження про необхідність щеплення.

«Не варто акцентувати увагу на тому, що ця вакцина не вироблена у Європі, – зауважив Іван Тельнов. – Адже Індія – потужний виробник подібних препаратів, які використовуються в усьому світі. І те, що до нас надійшла вакцина із цієї країни, свідчить лише про те, що нині її розробка відбувається в екстреному порядку і потужностей лише однієї-двох фабрик не вистачає, аби задовольнити попит на неї. Крім того, наукові дослідження щодо користі та ефективності цієї вакцини ще тривають, адже в людства немає 10-15 років, аби дізнатися про всі нюанси протистояння COVID-19».

Колоти чи ні?

Сьогодні навколо вакцинації проти коронавірусу у всьому світі багато чуток. Наразі є 7 різновидів вакцин від різних виробників, і всі вони вже використовуються. Як прибічників, так і противників тієї чи іншої вакцини наразі дуже багато, як і розмов про побічні ефекти і ефективність. Проте без вакцинації людству довго ще доведеться боротися з ковідом. Варто розуміти, що вакцина – це не ліки, щеплення лише готує ваш організм до боротьби зі збудником конкретного захворювання. Вакцина містить неактивні або ослаблені патогени, які імітують хворобу. І саме це спонукає імунну систему розпізнавати інфекцію і виробляти проти неї антитіла. Відтак у людини формується імунітет до цієї хвороби. У більшості людей процес вакцинації проходить непомітно, але іноді можливі побічні ефекти.

«AstraZeneca (CoviShield) – векторна вакцина, належить до нових типів препаратів для щеплення. Її перевага полягає у тому, що в організм надходить не біологічний матеріал, а лише інформація на молекулярному рівні, що стимулює процес вироблення антитіл. Згідно з методикою розробки саме цієї вакцини, вона має бути цілком безпечною, – наголосив лікар-імунолог Чернігівської обласної лікарні Микола Біщак. – Незвичні реакції після введення препарату, як-от головний біль, слабкість, лихоманка, які зникають протягом доби, мають близько 4-9% вакцинованих. Це звичні явища після введення будь-якої вакцини, яка рекомендована, наприклад, дітям «Календарем профілактичних щеплень». Ефективність AstraZeneca (CoviShield) повинна становити близько 82%. І хоча даних щодо збереження імунітету поки немає, ми розраховуємо, що антитіла проти COVID-19 зберігатимуться в організмі 3-6-9 місяців. Відтак вакцинація має убезпечити людину від захворювання або, у разі появи недуги, вона протікатиме легше і без ймовірних ускладнень. Якщо від цього захворювання буде вакциновано 65% людей, буде створений колективний імунітет. Відповідно пандемія завершиться».

Марія Пучинець

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?