Чернігівщина: Хто вкрав гроші пенсіонерів?

Історія з грошима, що зникли по дорозі з Петрівки до Ніжина триває другий місяць. Поліція шукає винних.

А почалося все з того, що до старости села Петрівка Бобровицької територіальної громади Миколи Малашти звернулася соціальна працівниця.

«Наприкінці січня до мене звернулась соціальна працівниця Тетяна Колесник з тим, що від одиноких бабусь надходить повідомлення про те, що в них борг перед «Чернігівгаз Збутом». Гроші за спожитий газ були вчасно сплачені листоноші у поштовому відділення, а у людей на руках є всі квитанції, — розповідає Микола Іванович. – Ми зробили запит до Олени Дорошенко (керівниця Чернігівської дирекції «Укрпошти») і отримали відповідь про те, що кошти до них не надходили. Після цього я викликав поліцію. Коли ж стали розбиратись, то виявилося, що постраждали не тільки одинокі пенсіонери, а всі, хто сплачував гроші за газ на пошту». 

У цій історії цікавим є те, що реєстр із платників до Ніжина не доїхав, хоча у місцевої листоноші він є.

Сума, яка зникла – немала.

За словами Миколи Малашти, мова йде про суму, близьку до 36 тисяч гривень.

«Не доїхав реєстр – не доїхали і гроші», — каже чоловік.

Соціальний працівник Тетяна Колесник не знає як пояснити своїм підопічним ситуацію.

«Я не знаю як розказати своїм бабусям де ділись гроші і чому їх погрожують відключити. Для них це трагедія. У Марії Костенко 4387 гривень, вже з пенею порахували, у Лаїс – дві тисячі. Де вони їх візьмуть?, — нарікає соціальний працівник. – А я заплатила 11 тисяч 800 гривень. От уявіть як мені. Що мені робити?».

«Ми відправляємо гроші і ще людина платить пошті 37 гривень за послуги, — не витримує староста. – Якби керівник був на місці, то він би сам приїхав і розібрався. У нас таке було сім років тому – тоді приїхав з Ніжина керівник, привіз двох дівчат і все вирішив. Дві години роботи, встановили хто винен, людина внесла гроші в касу і написала заяву на звільнення». 

Втім, вочевидь, керівництво «Укрпошти» зайняте чимось важливішим, ніж пошуком злодія серед своїх підлеглих.

Натомість газовий монополіст продовжує тероризувати петрівців. Таких у селі 26 чоловік.

Лілія Дорошенко – одна із тих, кому першою прийшли «листи щастя».

Лілія Дорошенко

«Ми заплатили 3232 гривень, потім нам спочатку пішли смс, потім дзвінки, а потім прийшла вимога-повідомлення про те, якщо не заплатимо, то відключать газ. А оце недавно прислали «лист-щастя» — позовну заяву без підписів і печаток у конверті від ТОВ «Чернігівгаз Збут». До якого суду, куди – невідомо! У нас всі квитанції – на руках, реєстр на пошті є про те, що  гроші всі надійшли», — каже жінка.

Листоноша Світлана Білоновська розповідає, що того дня, все зробила, як завжди. Рахунки ж за світло та за доставку газу, які сплачували у той же день, оплачені.

«Я гроші приймала і віддала їх начальнику пересувного відділення. Він все перевірив, порахував гроші і забрав. От саме за газ гроші не надійшли, – говорить листоноша. – У мене все записано», — показує книгу реєстрів.

Світлана-Білоновська

«Телефонував офіцер поліції з Ніжина і повідомив про те, що негідника знайшли. Відбувається процес документування», — каже Микола Малашта.

Як повідомила представниця сектору комунікації ГУНП в Чернігівській області Юлія Ковтун з приводу пропажі коштів до поліції надійшло 12 повідомлень від мешканців села Петрівка.

«Заявники повідомили, що провели передоплату за використаний газ та його доставку в місцевому пересувному відділенні поштового зв’язку. Проте кошти наразі зараховані частково, — пояснює прес-офіцер. – Відомості про подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий Ніжинського районного управління поліції відкрив провадження за всіма заявами за частиною 1 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення чи розтрата чужого майна). Її санкція передбачає штраф, виправні роботи на строк до двох років, обмеження або позбавленням волі на строк до чотирьох років, з можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Нині поліція з’ясовує всі обставини в рамках досудового розслідування».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?