«Чернігівгаз» бідний — через те, кажуть, звільняються фахівці

З січня по жовтень 2017 року з газорозподільної компанії «Чернігівгаз» звільнилося 228 фахівців, що становить більше 11% від загальної чисельності персоналу. Звичайною вважається плинність кадрів на рівні 5%.

Компанія гостро відчуває недостачу кваліфікованих кадрів. Основною причиною відтоку кадрів стали невисокі зарплати газовиків. Середня зарплата на підприємстві складає 5,1 тис. грн, це вдвічі нижче за середню по енергетичній галузі України і на 15% по області.

«Щотижня потрібно обстежувати 200 км газопроводів та 180 споруд на них, служба «104» виїжджає на понад півтисячі викликів. Тому саме від професіоналізму нашого персоналу залежить безпека людей. Але втримати професіоналів з такою наднизькою зарплатнею ми не в змозі», — говорить технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

На підприємстві відкритими залишаються близько 300 вакансій. Більше половини співробітників, що звільнились були задіяні на виконанні газонебезпечних робіт. Тенденція до плинності кадрів в газовій галузі спостерігається вже не перший рік. В минулому році, коли середня зарплата працівників ПАТ «Чернігівгаз» дорівнювала 3,4 тис. грн, з компанії звільнилися 363 робітники – це 17%.

Аварійна служба Чернігівгазу щотижня обслуговує понад півтисячі викликів

Падіння обсягів розподілу газу призводить до зниження тарифної виручки компанії. За останні три роки збитки «Чернігівгазу» склали понад 260 млн грн. За таких умов компанія не в змозі забезпечити гідний рівень зарплат. А відтік кадрів значною мірою впливає на надійність та безпеку газопостачання споживачів. На думку експертів, вирішити проблему можливо за умови введення звичайної європейської практики тарифоутворення, при якій тариф не залежить від обсягів розподілу газу.

Наталія СВИРИДЕНКО

Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів.

Нашими споживачами є понад 350 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів. 

Ще цікаві повідомлення

One Thought to “«Чернігівгаз» бідний — через те, кажуть, звільняються фахівці”

  1. Совість

    компанія не в змозі забезпечити гідний рівень зарплат

    не в змозі забезпечити гідний рівень зарплати всім тількі не голові правління її заступники та іншім начальникам

    Сама пані Свиреденко отримує зарплату як три фахівці які дійсно працюють

    уже не кажучи про технічного та комерційного деректорів.

Не бажаєте прокоментувати?