Чернігів вшанував пам'ять воїнів-інтернаціоналістів

Військовослужбовці Чернігівського гарнізону спільно з представниками обласної та міської влади за участі громадськості взяли участь в урочистостях з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення військ з Афганістану.

До меморіальних стел чернігівцям, які загинули в ході проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил у Донецькій і Луганській областях, та героям Небесної Сотні відбулося покладання квітів. Адже понад три тисячі афганців та їх нащадків постали на захист демократичних цінностей на Майдані під час Революції Гідності, близько 120 тисяч захищали й продовжують захищати цілісність та незалежність нашої країни на сході. На превеликий жаль, Чернігівщина втратила 160 кращих своїх синів. Серед загиблих — афганці з Прилуччини: заступник голови Української спілки ветеранів Афганістану, командир Афганської сотні під час Революції Гідності Олег Міхнюк та член обласної Спілки ветеранів Афганістану Віктор Маслов.

Біля Пам’ятного знаку чернігівцям – воїнам-інтернаціоналістам, відбувся мітинг, до якого долучилися ветерани Афганістану, військовослужбовці частин, що дислокуються у Чернігові, а також представники органів влади та громадськості. Серед учасників — голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник, перший заступник голови облради Валентин Мельничук та Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

До своїх військових побратимів з промовою звернувся голова Чернігівського обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Олександр Соколов.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто загинув та пропав безвісти при виконанні військового обов’язку на території Афганістану, та поклали квіти до Пам’ятного знаку.

За роки незалежності майже 40 тисяч українських військовослужбовців стали учасниками багатьох миротворчих місій. Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Афганістані, яка тривала понад 9 років — з 25 грудня 1979-го по 15 лютого 1989-го.

Усього ж під час боїв на території Демократичної Республіки Афганістан загинули 3280 вихідців з України, 118 з них – уродженці Чернігівщини.

15 лютого у приміщенні Державного архіву Чернігівської області відкрито експонування фотодокументальної виставки, присвяченої виведенню військ з Республіки Афганістан.

Олександр Штупун, Інформаційне агентство МО України, спеціально для видання  Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?