Чернігів спрямував на розвиток своїх закладів освіти фантастичну суму

Якщо в 2015 році в Чернігові в рамках бюджету розвитку на всі заклади Управління освіти (на всі ремонти і придбання обладнання) було виділено тільки 13,3 млн грн, у 2016 році – 24,3 млн, то в цьому році – 95,55 млн.

З них 74,2 млн грн – на капітальні ремонти в цих дитячих освітніх закладах покрівель, труб, санвузлів, кабінетів, вікон – усього, що вже треба не «підлатати», а повністю відновити. 15 млн грн –на придбання обладнання та підручників. А решта 6,25 млн –на поточні ремонти, тобто те, на що раніше в кінці кожного навчального року збиралися кошти з батьків.

Такі цифри повідомив Чернігігівський міський голова Владислав Атрошенко на своїй зустрічі з усіма директорами шкіл і дитсадків міста, яка відбулася 9 серпня.

Владислав АТРОШЕНКО:
— Ми пішли по правильному шляху – не «розпорошуємо» кошти, а концентруємо їх на окремих закладах і щось суттєве приводимо до ладу, — сказав він. – У Чернігіві 96 комунальних дошкільних і шкільних дитячих навчальних закладів. І якщо ці 74 млн розпорошити одразу на всі, то це буде умовно десь по 850 тисяч на кожен заклад, і нічого такого, що і справді змінить ситуацію, зробити не вдасться. До капітальних ремонтів ми би так і не підійшли взагалі. Тому ми концентруємо кошти і робимо щось суттєве.

На наступний рік у мене прохання до вас: на раді директорів визначити пріоритети по необхідних видах робіт і по закладах. Щоб це були необхідні позиції, на які ми так само би виділили по 10-15 млн. Але подивіться, щоб це було розумно і раціонально, без зайвих витрат. Тому що на наступний рік, можливо, ми не зможемо планувати на це такі ж кошти як зараз. Домаю, що доведеться вкладатися десь у 60-65 млн грн.

І ще я би хотів, щоб на наступний рік ми зробили хоча б 1 школу і 1 дитячий садок як взірець – 100% термомодернізацію плюс сучасне обладнання і всі сучасні розробки щодо освіти, плюс можливість інклюзивного навчання дітей і все інше. Щоби були зразки, які можна побачити і звідки розповсюджувати цей досвід.

Також Владислав Атрошенко доручив директорам у всіх закладах, де ремонтні роботи ведуться зараз, особисто контролювати їх та зразу реагувати на всі інциденти:

— У нас сьогодні в місті 350 об’єктів, де проводяться ремонтно-будівельні роботи. І всього 5 працівників групи технічного нагляду УКБ, які здійснюють нагляд за виконанням підрядниками робіт за цими 350 договорами. Навантаження велике. Тому в мене прохання до вас: якщо є якісь нарікання на якість робіт або щось будівельники випадково пошкодили навколо робіт – це все потрібно одразу ж актувати, щоб не ремонтувати потім самим. Ми працюємо з підрядниками абсолютно чітко, жорстко. Гроші вони одержують тільки після того, як ліквідують усі недоліки. Сподіваюся, що таких гострих моментів буде небагато.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?