Через вибухи артснарядів припинено газопостачання 11 населеним пунктам

Через вибухи на складах боєприпасів в Ічні без газопостачання залишились понад 5,5 тис мешканців Чернігівщини.

В ніч з 8 на 9 жовтня, у зв’язку із вибухами на військовому складі боєприпасів 6-го арсеналу, розташованому в районі м. Ічня, без газу залишились понад 5,5 тис споживачів.

В першу чергу для функціонування аварійних газових служб необхідна достатня кількість паливно-мастильних матеріалів

За попередніми даними, через вібрацію, спричинену потужними вибухами, сьогодні вночі на головному газорозподільному пункті «Ічня» спрацював запірний клапан, внаслідок чого в автоматичному режимі призупинилося газопостачання м. Ічня та с. Гмирянка. Після цього ПАТ «Чернігівгаз» оперативно прийняв рішення про повну зупинку населених пунктів від ГРС «Ічня» і часткову зупинку від ГРС «Лосинівка» та ГРС «Мала Дівиця», які також потрапляють в небезпечну 15 км зону. Треба зауважити, що після перекриття засувок, газ все одно залишився в комунікаціях, і будь яка ділянка газопроводу може стати осередком небезпеки.

Служба 104 — підрозділ екстреного реагування на надзвичайні ситуації

На теперішній час силами аварійно-диспетчерської служби ПАТ «Чернігівгаз» припинено розподіл газу мешканцям 11 населених пунктів в Ічнянському та Прилуцькому районах. Це м. Ічня, с. Гмирянка, с. Бурімка, с. Гужівка, с. Іржавець, с. Крупичполе, с. Максимівка, с. Рожнівка, с. Монастрище, с. Заудайка, с. Обичів. Внаслідок цього без газу залишається 5515 домогосподарств. Таким чином компанія попередила виникнення аварійних ситуацій на газопроводах.

«Як тільки стало відомо про надзвичайну ситуацію на 6-му арсеналі, служба 104 «Чернігівгазу» в оперативному режимі розпочала аварійні відключення. На території уражених населених пунктів пролягають газопроводи усіх тисків – низького, середнього та високого, тому, аби уникнути масштабних аварій на газогонах та об’єктах, газовики вжили усіх необхідних заходів по забезпеченню, в першу чергу, безпеки населення», — повідомив технічний директор ПАТ «Чернігівгаз» Віталій Черчович.

В зону відключення потрапили 9 ГРП, 28 ШГРП, майже 43 км газопроводів високого тиску, понад 135 км середнього і близько 60 км низького тиску.

До остаточного з’ясування ситуації та повного припинення вибухів про обстеження газопроводів та відновлення газопостачання поки що мова не йде. Спочатку ПАТ «Чернігівгаз» перевірить газорозподільну мережу на цілісність та проведе обстеження системи на герметичність, і тільки після цього буде прийняте рішення про відновлення газопостачання населених пунктів. До проведення цих заходів буде задіяно близько 50 чоловік особового складу і необхідна спецтехніка.

Про будь-які зміни чи плановане відновлення газопостачання компанія інформуватиме у оперативному режимі.

Наталія Свириденко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?