Через Прем’єр-лігу міжнародний футбол в Одесі під загрозою

Голова Чернігівської обласної федерації футболу, який очолює й комітет Футбольної Федерації України з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Геннадій Прокопович відверто розповів про очікування від нового футбольного сезону, становище чернігівського футболу та причини, чому збірна України ризикує всі матчі проводити винятково у Києві. 

Прокопович

  • Геннадію Володимировичу, варто привітати вас із початком нового футбольного сезону та взагалі успішним стартом чернігівської «Десни»: два матчі – дві перемоги…
  • Це заслуга численного колективу «Десни»: керівництва, тренерського штабу, футболістів та вболівальників. Дві перемоги на старті чемпіонату першої ліги вселяють надію. Не хочеться забігати наперед, однак вважаю, що «Десна» абсолютно заслуговує на потрапляння до Прем’єр-ліги і повинна за це боротися. Прикро лише, що через реконструкцію стадіону імені Гагаріна, чернігівці нині вимушені проводити домашні матчі поза рідними стінами. Я запропонував деснянцям тимчасово перебратися до Плисок, де базується «Єдність» і де місцеві жителі дуже люблять футбол. Там прекрасна база та належні умови для підготовки і проведення ігор. Вже навіть почав обговорювати таку можливість із президентом «Єдності» Михайлом Голицею. А 1 жовтня «Десна» має повернутися додому на оновлений стадіон імені Гагаріна. Окрім вимушених труднощів із переїздами, деснянцям варто пам’ятати, що конкуренція у першій лізі найгостріша з-поміж інших наших змагань серед професіональних команд, тому втримати переможний темп буде надзвичайно важко.
  • Тим більше, що у цьому сезоні вища ліга зменшилася як ніколи до цього – до 12 команд. Невже на всю Україну не назбиралося більше стабільних клубів?
  • Мені некоректно коментувати рішення, до якого я не мав відношення. Однак як звичайний вболівальник мушу погодитися, що це ганьба. Напевно, це пов’язане зі змінами у керівництві нашої Прем’єр-ліги. Коли у президенти ліги зібрався екс-виконавчий директор ФФУ Володимир Генінсон, він, задля підтримки своєї кандидатури, намагався загравати із олігархами, які були категорично проти збільшення кількості команд, бо, мабуть, вважають, що чим більше «Динамо» та «Шахтар» гратимуть між собою, тим більш привабливим стане весь чемпіонат. Хоча, на мою думку, запас міцності у лідерів першої ліги для нинішнього чемпіонату точно є.
  • Чому ж ФФУ не стала на заваді рішенню про скорочення команд?
  • ФФУ з усіма колективними членами будує відносини на принципах поваги та розуміння. Клуби Прем’єр-ліги вважали за потрібне вчинити саме так. Коли мине сезон, тоді федерація зможе зробити висновки. Як протилежний приклад наведу Професіональну футбольну лігу України, яка проводить змагання у першій та другій лігах. Там, навпаки, збільшили кількість команд та очікують на зростання інтриги.
  • футболЧернігівщина багатий футбольний край, однак зараз представлена у професіональному футболі лише «Десною». Чи ведеться робота у напрямку збільшення представництва нашого регіону?
  • Так, звісно ж. Я особисто спілкуюся із керівниками багатьох аматорських команд, які сумніваються, чи набувати професіонального статусу. Розповідаю, що попри складну ситуацію в Україні, стало простіше утримувати клуб. Витрати та зарплати гравців стали більш адекватними. Зрештою, потрібно врахувати, що на Чернігівщині бракує бізнесменів, які можуть вкладати значні кошти у футбол. Можливо, наших земляків надихне приклад рівненського «Вереса», акціонерами та спонсорами якого є члени клубу з числа звичайних уболівальників, і які у складчину фінансують команду.
  • Незабаром у відборі на кубок світу стартує збірна України під управлінням нового тренера Андрія Шевченка. Ви, як член виконкому ФФУ, можете сказати як проходило обрання тренера?
  • Була створена робоча група з визначення кандидатів на посаду тренера, яку очолив авторитетний спеціаліст Семен Альтман. Семен Йосипович займався безпосередньо визначенням кола кандидатів та проводив переговори із ними. Зрештою, членам виконкому були представлені два кандидати Мирон Маркевич та Андрій Шевченко. Зважаючи, що Мирон Богданович очолив комітет національних збірних ФФУ, єдиним кандидатом лишився Андрій Шевченко, якого обрали одноголосно. Шевченко – це легенда нашого футболу! Кому довірити збірну як не людині, яка для всього світу є уособленням та символом України?! Яка присвятила цій команді 18 років свого життя!
  • Вас не лякає, що у Шевченка взагалі немає тренерського досвіду?
  • Андрій Миколайович реаліст. Коли йому чотири роки тому запропонував очолити збірну тодішній президент ФФУ Коньков, Шевченко свідомо відмовився, оскільки добре розумів, що був не готовий до тієї посади. З того часу він отримав Про-диплом, отримав досвід роботи у тренерському штабі збірної на Євро та зібрав кваліфікований штаб з іноземних фахівців з досвідом роботи в українському футболі. Мені здається, що формула: український головний тренер та іноземні помічники – це найкращий варіант для збірної.
  • Але ж Шевченко був у штабі збірної на Євро, а тому причетний до провалу команди?
  • Не погоджуся із цим. У команді був головний тренер, який особисто приймав всі рішення і взяв усю відповідальність на себе. До роботи Шевченка, як асистента, немає жодних претензій. Євро – це вже пройдена історія, тому потрібно навпаки підтримати новий тренерський штаб та їхнє прагнення побудувати нову команду, враховуючи хоч і негативний, однак, все одно досвід. Тому всім нам, вболівальникам, потрібно згуртуватися навколо головної команди країни і допомогти їй своєю підтримкою. Зважаючи на гучні імена наших суперників по відбору на кубок світу й те, що перший матч проти Ісландії відбудеться у Києві за порожніх трибун.
  • Де взагалі в Україні збірній можна грати міжнародні матчі?
  • Із цим зараз надзвичайно сутужно. Після активізації подій на сході країни, УЄФА та ФІФА дозволили проводити міжнародні матчі лише у Києві та Львові. Потім на «Арені Львів» трапився сумнозвісний матч проти Сан-Марино, внаслідок чого ФІФА дискваліфікувала цей стадіон на увесь відбір на Кубок світу. Столичний НСК «Олімпійський» потрапив під санкції після матчу з Іспанією, а тому проти Ісландії гратимемо без вболівальників. Завдяки особисто президентові ФФУ Андрієві Павелку вдалося отримати дозвіл грати в Одесі, однак це місто опинилося під особливим наглядом після проведеного там Суперкубку.
  • Так ніби там все минуло на вищому рівні. Головний організатор, президент прем’єр-ліги Володимир Генінсон, навіть сказав, що отримав схвальні відгуки від представників УЄФА?
  • Мені невідомо, що за представники УЄФА це були і за що вони хвалили Генінсона. Вимушений сказати, що, з точки зору безпеки, всі наші напрацювання, які були успішно втілені на матчі проти Кіпру, були знехтувані прем’єр-лігою. В результаті, під час Суперкубку стадіон палав у буквальному сенсі, з секторів у бік поля кидалися файєри та навіть запускалися ракетниці. Гадаю, що у четвер після засідання КДК клуби отримають за таке чималі штрафи, які «з’їдять» вагому частину від тих призових, що обіцяла їм прем’єр-ліга. В свою чергу, наш комітет одразу після подій на Суперкубку включився в активну роботу із представниками ФІФА і прагнутиме переконати не застосовувати жорстких санкцій до України як, наприклад, було зі Львовом, інакше через прем’єр-лігу Одеса надовго забуде про міжнародний футбол.
  • Чому ж ваш комітет з безпеки не долучився до цього питання раніше, ще на етапі організації Суперкубка?
  • Бо нам не дали цього зробити. Коли ми звернулися до Прем’єр-ліги і запропонували допомогу, нам відповіли – наші поради їм не потрібні, матч проводить Прем’єр-ліга, яка знається на цьому. Якщо ж ви хочете потрапити на матч, будь-ласка, купуйте квитки. До речі, на мою думку, як голови Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань, на матчі Суперкубку не спрацювали належним чином делеговані федерацією директор матчу та офіцер безпеки ФФУ. I по цьому випадку ми обов’язково проведемо внутрішнє розслідування.

Мені здається, що нинішнє керівництво Прем’єр-ліги опікується чим завгодно, однак не тим, що треба. Влаштовують якісь вечірки та концерти, залучають поп-зірку, яка знімає штани перед росіянами. І це в той час, коли ледь не щодня гинуть наші хлопці в АТО. Зрештою, це вже клуби із Прем’єр-лігою нехай розбираються, на що пішли зароблені за квитки та у спонсорів Суперкубку гроші. Мене взагалі дивує таке наплювательське ставлення до безпеки, зважаючи, що Генінсон займає поважну посаду в УЄФА як єдиний від України член комітету зі стадіонів та безпеки проведення змагань. А то в нас дивіться до чого справа дійшла – практично на кожному матчі палять та жбурляють піротехніку, і це одна з головних причин того, чому рядові українці, не кажучи про цілі сім’ї, обходять стадіони стороною. Адже ніхто не хоче зіпсувати власне здоров’я через потрапляння ракетниці, а такі випадки були. Звідси й порожні трибуни та понура картинка по телебаченню.

Розмову вів Сергій Гайдук

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?