«Чорний» ринок вбиває доходи рибалок

Ринок браконьєрської риби суттєво знижує оптову ціну на рибу, зокрема,  на Азові у певні періоди – до 2-5 грн за кілограм.  

Про це повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Відповідно,  через занижену оптову вартість продукту рибалки-промисловики намагаються  збільшити  дохідність  через  отримання більших квот на вилов, нарощування обсягів реалізації. Фактичні обсяги промислового вилову риби не відповідають встановленим квотам.  «Якщо ми зможемо поставити під контроль і значно зменшити кількість браконьєрів хоча б до 20%, що в європейських країнах вважається прийнятною часткою безконтрольно виловленої риби, то це відповідно і покращить ситуацію на ринку», — зазначив Ярема Ковалів.

Сьогодні тіньовий обсяг браконьєрської риби в Україні оцінюється щонайменше  в 200 млн грн. Проблема першочергово полягає у відсутності належної функції контролю з боку  органів рибоохорони.  Для її вирішення  у 2016 році буде застосовано комплексний підхід із створення  «рибного патруля», рибоохоронного органу із якісно іншими принципами та підходами до роботи, а  також електронізацією галузі.  Остання включає використання сучасної електронної системи моніторингу суден, а також контролю за любительським рибальством із використанням додатків для мобільних телефонів.

Оксана МИРОНЬКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?