Чемпіонат світу з футболу в Росії може не відбутися

Заява лідерів України, Німеччини, Франції та Росії щодо пошуку шляхів прискорення імплементації Мінських домовленостей свідчить про активізацію роботи Нормандського формату після довгої паузи. Це стало можливим в тому числі через формування потужної антипутінської коаліції.

Про це в ефірі 5 каналу сказав український політик, екс-віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний.

«Очевидно, що буде активізовано роботу в Нормандському форматі, який після вирішення проблеми з формуванням уряду в Німеччині, відмобілізований і може зайнятися цими питаннями. Така політична заява потрібна, щоб стартував новий процес», — зазначив він.

Проте, на його думку, велику роль зіграло те, що після масової висилки дипломатів у зв’язку з отруєнням Скрипаля стало очевидно, що «у світі сформована досить сильна антипутінська коаліція».

«Паралельно спрацювало повідомлення, що Чемпіонат світу з футболу в Росії може і не відбутися, а ця річ дуже важлива для Путіна. Далі світова преса написала про те, що Росія може почати серйозні переговори, і ми побачили відповідь Курта Волкера, що він бачить певну позитивну динаміку в цьому процесі. Все це обумовило необхідність зробити політичну парасольку, бо все-таки Нормандський формат — це верхівка цього айсберга», — зазначив він.

Безсмертний відзначив, що Росія демонструє готовність до діалогу в питаннях і введення миротворців, і запровадження перехідних адміністрацій, але поки нічого не запропонувала в цих двох частинах.

«Я розцінюю цю заяву як тактичний хід Росії, який би дав можливість втримати певну рівновагу,  бо позиція США та Великобританії — продовжувати тиск. Захоплює те, що несподівано для багатьох Трамп привніс у світову політику: батіг та шматочок цукру. Хочете, підсолодимо, не хочете — будемо шмагати батогом. По суті, ми повернулися до колишньої моделі СРСР і світ», — зауважив політик.

Але, за його словами, злагоджена позиція США та Великобританії змусила Європу визначатись, і частина країн пішла на висилку дипломатів, а частина утрималася через політичний та економічний вплив Росії.

«По суті позиція Вашингтона та Лондона сьогодні екзаменує життєздатність Європи», — додав він.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?