Битва титанів всеукраїнського масштабу на чернігівському плацдармі

ТитанАналітичні замальовки без реклами.

Чернігів зірвав політичний джек-пот. Після призначення нардепа Куліча головою Чернігівської ОДА, ми отримали позачергові парламентські вибори по 205 мажоритарному округу. І ці вибори обіцяють бути надзвичайно цікавими, так як брати участь в них планують гравці всеукраїнського масштабу. 

Як округ 205 став вакантним?

Довгий час після Революції Гідності Чернігівщина залишалася без очільника області. Володимир Івашко від Батьківщини не зміг втриматися на посаді. Виконуючий обов’язки Сергій Журман був скоріше тимчасовою технічною фігурою на посаді голови ЧОДА.

Інтрига тривала доволі довго. У Батьківщини не вистачило сил і впливу поставити свою людину на чолі області. Валерій Дубіль, як ймовірний претендент на посаду, був заблокований Атрошенком і БПП. В той же час у Атрошенка також не було сильної кандидатури на це місце. Називалися імена фінансиста Валерія Дудка та Віктора Коржа з Ріпок. Олександр Кодола пропонував кандидатуру Сергія Сергієнка.

Рішення виявилося досить неочікуваним. Головою ЧОДА став Валерій Куліч. Призначення засвідчило, що Владислав Атрошенко має домінуючий вплив в місті і області (Валерія Куліча називають людиною Атрошенка). А 205 округ став вакантним і очікує дострокових виборів. 

Битва титанів

Один депутатський мандат, по суті своїй, значить не багато. Він не забезпечує більшість, не змінює розстановку сил в парламенті. Дострокові вибори по 205 округу мають дещо інший підтекст: конфлікт Порошенка і Коломойського. Дві найвпливовіші політичні групи вирішили напряму позмагатися за округ.

КорбанБерезенко  Очевидно, що в боротьбу вступають важковаговики Сергій Березенко (з найближчого оточення Президента) та Генадій Корбан (друг та бізнес-партнер Ігоря Коломойського). Саме це робить масштаб виборів по 205 округу всеукраїнським. Політичні титани будуть грати м’язами і підключати всі можливі ресурси для перемоги, так як це вже діло іміджу.

Переможець доведе свою політичну силу і готовність до місцевих виборів.

Березенко vs Корбан: загальне

Отож, маємо Сергія Березенка, представника групи Порошенка, керівника Державного управління справами. Молодий політик, родом з Вінниці був призначений відповідальним за Чернігівщину і почав активно відвідувати область з робочими візитами.

Генадій Корбан, який керував апаратом Дніпропетровської ОДА в складі команди Коломойського, чітко заявив про свої плани балотуватись по 205 округу. Кандидат вже привіз команду в Чернігів і почав використовувати широкий арсенал політичних технологій.

З самого початку Березенка і Корбана об’єднують дві особливості: вони не місцеві, але мають значний фінансовий ресурс.

Перевагою Березенка можна назвати провладну вертикаль.

Команда Корбана може скористатися опозиційними настроями чернігівців.

Березенко vs Корбан: стартові стратегії

Пан Сергій Березенко, відповідно до своїх ресурсів, вибудовує образ молодого ініціативного чиновника, який дбає про свій підконтрольний регіон (Чернігівщина). Тут і завдання Порошенка і візити міністрів і допомога стратегічним об`єктам області. Кампанія виглядає зрозумілою і класичною для провладного кандидата. Все це підкріплено білбордами з закликом пропонувати конструктивні ідеї розвитку Чернігівщини. Хоч сам Березенко і не заявляв про свій намір балотуватися по 205 округу, він і його команда ведуть активну роботу, провели багато зустрічей і встигли засвітитися в медіапросторі.

Активно проявляє себе і команда Генадія Корбана. На міських сітілайтах дніпропетровці пропонують звертатися до їх приймальні та вирішувати чернігівські проблеми разом. Крім того, йде робота з місцевими лідерами громадської думки. Всім, хто приєднається до команди Корбана, обіцяють допомогу в майбутніх місцевих виборах. Сам Генадій Корбан з самого початку заявив про намір балотуватися по 205 округу.

Обидва кандидати вже відкрили громадські приймальні і готові приймати чернігівців.

Березенко vs Корбан: двобої

Перший «двобій» кандидатів стався 15 травня біля Чернігівської ОДА, де команди організували невеличкі пікети. Люди Корбана звинуватили Березенка в гречкосійстві, а люди Березенка звинуватили Корбана в рейдерстві, називаючи олігархом. Дніпропетровська команда вирішила зі старту навішати ярлики, але отримала аналогічну відповідь і нівелювання меседжів. Останнім цвяхом став репортаж Дитинця з елементами тролінгу проплачених учасників акції.

Присутні також і брудні технології. На елементах зовнішньої реклами потенційних кандидатів з’явилися наліпки, що викривлюють зміст меседжів.

Після матчу Металіста, по місту з’явилися вандальні написи на підтримку Корбана, які сам Корбан потім і зафарбовував, звинувачуючи опонента в провокаціях.

Очевидно, що це тільки початок і ми ще побачимо широкий спектр прийомів, які Березенко і Корбан застосують один проти одного.

Дубіль – народний депутат, Березенко – «на коні»

ДубільВалерій Дубіль теж мав непогані шанси у 205 окрузі. В 2012 він тут виграв з результатом 50%. Проте, політичні кола розіграли інший варіант. Народний депутат від Батьківщини Дмитро Шлемко склав свої повноваження. Тепер Валерій Дубіль може стати депутатом по спискам партії.

За інформацією ЗМІ, таку можливість міг забезпечити Сергій Березенко. Очевидно, що Дубіль віддячить за це підтримкою провладного кандидата. Так, в оточенні Березенка вже був помічений Андрій Дериземля (людина Дубіля).

Такий крок значно збільшує шанси Березенка на перемогу.

Інші кандидати?

Андрійченко1Слід зазначити, що це тільки початок кампанії і ситуація, ключові гравці можуть змінитися.

Зокрема, потенціал є у місцевого демальянсівця Ігоря Андрійченка, який на виборах 2014 року отримав підтримку 12% голосів. Він вже заявив про свій намір змагатися в 205 окрузі і розпочинає виборчу кампанію.

МіщенкоТривала активність в Чернігові, перебування в АТО і активна боротьба проти підвищення транспортних тарифів дає громадському активісту шанси, але може завадити відсутність ресурсів для кампанії.

Від «Свободи» йтиме обласний очільник партії Андрій Міщенко, проте важко говорити про реальні шанси перемогти у цьому випадку.

Чекаємо офіційного висунення кандидатів.

Олександр РИСЬ, Чернігівський політклуб

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?