Браконьєрське лобі і судді без честі

Судді Апеляційного суду Чернігівської області Валентині Миколаївні Антипець знадобилося не більше однієї години для того, щоб змарнувати всі слідчі дії й напрацювання у резонансній справі річної давнини та виправдати браконьєра, який вбив двох лосів на Ічнянщині.

Слухання справи у стінах чернігівської апеляції відбувалося в суворій конфіденційності, без преси, громадськості та мисливствознавців. Аргумент невинуватості браконьєра Олексія Кравченка, на наше переконання, смішний і прозаїчний. Так, власниця суддівської мантії вирішила, що висновки балістичної експертизи – не доказ, а фільчина грамота, куля ж, яку витягнули з убитого лося, на її переконання, могла бути випущена з аналогічної зброї. Хто хоча б приблизно розбирається в зброї, той мусить знати, що балістика – річ уперта і є 100% доказом у справі. Одначе, суддя Валентина Антипець так не вважає. Більше того, вона розпорядилася зняти з браконьєра всі обвинувачення та повернути йому бойовий карабін.

Постановою від 12 березня 2018 року суддя Апеляційного суду Чернігівської області Валентина Миколаївна Антипець виправдала Кравченка Олексія Сергійовича, 1984 року народження, жителя смт. Парафіївка Ічнянського району Чернігівської області, що проживає по вул. Тітова, 24.

Своєю ухвалою суддя скасувала попереднє (справедливе) рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 8 лютого 2018 року, яким Кравченка визнали винним у браконьєрстві і присудили притягнути до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 85 КУпАП з накладенням стягнення у виді штрафу в розмірі 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 2 040 (дві тисячі сорок) гривень з конфіскацією мисливської зброї АКСМП УОС 7.62 КІРГ.

Висновок експерта. Фрагмент

Нагадаємо, мова йде про резонансну справу майже річної давнини. Трохи про її обставини.

20 квітня 2017 року в період часу з 11 год. по 14 год. 30 хв. на території мисливських угідь ТОВ МРП «Ічня», що знаходяться на території Рожнівської сільської ради Ічнянського району Чернігівської області, було вбито двох дорослих тварин лосів – самця і самку. Браконьєри на «Ниві», посеред білого дня, на очах у численних свідків, вигнали тварин з території Ічнянського національного природного парку і цинічно розстріляли поблизу села Рожнівка.

Одну тварину виродки вбили навздогін і трактором відволокли в урочище. Другу, поранену, вони добивали у водоймі.

Очевидці — місцеві жителі та єгері — розгледіли злочинців і в салоні автівки, і в тракторі, за допомогою якого тягли мертву тварину й на якому потім утекли. Підозрювані – це місцеві браконьєри, які «живуть» цим промислом, мають покровителів і нічого не бояться! Батько й син — із Рожнівки, обробляють землю, вирощують кукурудзу. Інші два — брати з Парафіївки.

Коли ця справа набула суспільного розголосу і в Рожнівку прибула прокуратура з Прилук, місцева поліція, як кажуть, заворушилася. Згодом чимало свідків відмовилися від своїх показань, бо ж, як було сказано вище, у районі всі «пов’язані» — то родичі, то куми, то земляки.

Тоді ж у квітні під процесуальним керівництвом прокуратури оперативні та слідчі підрозділи поліції провели низку першочергових невідкладних слідчих дій, зокрема, оглянули місце події, допитали свідків, вилучили предмети, які є засобами кримінального правопорушення та мають доказове значення. Балістична експертиза підтвердила – куля з тіла убитого лося випущена з карабіну, що належить мешканцю Парафіївки Олексію Кравченку.

Суд першої інстанції визнав вину Кравченка, одначе з апеляції браконьєр вийшов кришталево чистим і зі зброєю! Відтак, він і надалі зможе безкарно продовжувати робити свою гнилу справу, закон йому, як видно, не є перепоною. Одначе, окрім закону світського існують і інші закони і ми все ж сподіваємось, що всі чорні діла незабаром повернуться браконьєру сторицею.

Щодо судді Антипець, рішення якої у цій справі стало вирішальним, то ми, як громадськість, зробимо все від нас залежне, аби Вища рада юстиції переглянула законність винесеного нею рішення та оцінила поведінку судді. Якщо вірити декларації, то судді Апеляційної інстанції Валентині Антипець і справді є через що переживати за долю людей, які професійно займаються браконьєрством. Адже Валентина Миколаївна все життя мешкає у скромних навіть як для пересічного чернігівця апартаментах, є власницею житлової площі 19,8 квадратних метрів. Невже суддівська честь вартує менше, ніж кусень лосятини?

За повідомленням формації «С14»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?