Бойові медики здійснювали евакуацію поранених

У 169-му навчальному центрі Сухопутних військ Збройних Сил України «Десна» військові продемонстрували, як бойові медики здійснюють евакуацію поранених з поля бою.

Під час прес-туру представників засобів масової інформації до 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗС України, військові фахівці ознайомили їх з сучасною технікою та засобами, які застосовуються для евакуації поранених з поля бою. Також журналісти мали можливість оцінити вправність військових медиків під час практичного заняття з виконаннням всіх етапів евакуації пораненого: від виносу з поля бою до транспортування і вивезення до шпиталю на медичному автомобілі.

Гості навчального центру мали можливість оцінити та порівняти тактико-технічні та медичні характеристики двох модифікацій сучасних санітарних автомобілів типу «Богдан», броньованої медичної машини МТ-ЛБ С, а також морально й технічно застарілого УАЗа. Детально про медичні й технічні характеристики транспортних засобів, їхнє застосування і спроможності присутнім розповіли офіцери і працівники Головного військово-медичного управління.

Яскраво доповнило озвучену інформацію демонстраційне заняття, яке провели військові одного з навчальних підрозділів центру. За легендою, розвідувальний підрозділ потрапив у засідку і в ході бою один з військових отримав поранення. Під прикриттям підрозділу, товариші надали пораненому невідкладну допомогу та винесли його у безпечне місце, а командир по радіостанції викликав евакуаційну машину. На МТ-ЛБ С прибув бойовий медик, пораненого під його наглядом на носилках перемістили до всюдиходу, а на безпечній відстані від передової – вже у «Богдан». Завдяки необхідному оснащенню автомобіля, медик вже в дорозі зміг надати пораненому кваліфіковану допомогу.

Після завершення демонстрації евакуації журналісти мали змогу поспілкуватися з бойовими медиками та дізнатися про нюанси їхньої роботи. Також і про те, що головним фактором успішної евакуації пораненого з поля бою є швидкість і якість надання першої невідкладної допомоги, зокрема й індивідуально. Адже при пораненні кожна згаяна хвилина може бути фатальною.

Олександр Парій. Фото Олександр Штупун

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?