Борги за газ на Чернігівщині перевищили 59 млн гривень

ChernigivgazЗ початком опалювального сезону загальна заборгованість побутових споживачів газу в Чернігівській області збільшилася на 23,6 мільйонів гривень і станом на 1 лютого 2015 року становить 59,3 мільйонів гривень.

Рівень розрахунків відчутно погіршився, коли держава спочатку підняла ціни на газ, а потім запровадила нові норми споживання, при цьому урізавши соціальний норматив обсягу газу для компансації витрат пільговикам і отримувачам субсидій.

Стримати тенденцію зростання боргів заважають прогалини в законодавчій базі. Так, в «Правилах надання населенню послуг з газопостачання», затверджених Кабінетом міністрів, при порушенні платіжної дисципліни передбачено застосування до боржників неустойки (пені). Однак механізм застосування цих штрафних санкцій не визначений. Через це ПАТ «Чернігівгаз» не має дієвих важелів впливу на недобросовісних користувачів газу.

«На сьогодні чи не єдиним законним методом впливу на боржників є відключення від газу, але цей непопулярний крок не вигідний ані нашій компанії, ані споживачам. Є й такі приклади, коли відключення навіть не діють. В такому разі доходить до судових розглядів, а це — час, гроші, нерви. На нашу думку, введення простої і зрозумілої системи штрафних санкцій за прострочку платежів, могло б стимулювати споживачів дотримуватися платіжної дисципліни», — наголосив заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко.

Газові борги не лише ускладнюють проведення повноцінних розрахунків ПАТ «Чернігівгаз» з НАК «Нафтогаз», а й перешкоджають в повній мірі фінансувати заходи, спрямовані на покращення газозабезпечення області. При подальшому здорожчанні газу і відсутності інструментів ефективного впливу на боржників, негативна тенденція нарощування боргів поглибиться і призведе до загострення проблем в газовій сфері.

Протягом січня за регулярні неплатежі від газопостачання відключені 25 побутових споживачів, а за попередній 2014 рік — 1873. На сьогодні відключеними залишаються 3460 споживачів. Найбільші борги в області за природний газ накопичили мешканці обласного центру та Чернігівського району і м. Прилуки та Прилуцького району з сумами боргу в 20,1 та 8,1 мільйонів гривень відповідно.

ПАТ «Чернігівгаз» сподівається на свідоме та відповідальне ставлення споживачів до розрахунків і закликає своєчасно та 100%-во вносити оплату за газ.

Наталія Свириденко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?