Благодійна допомога переселенцям — у ручному режимі

Уряд намагається на власний розсуд і в ручному режимі звільняти благодійну допомогу переселенцям від податків.

Про заявили представники форуму благодійників і партнерських організацій, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Відповідно до вже підписаного президентом Закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги”, не платити податків на допомогу можна лише у випадку, якщо вона не перевищує 1710 гривень на рік. Суми, які будуть перевищувати вказану межу, будуть оподатковуватися на 20% як доходи фізичних осіб.

“Тепер будь-яка благодійна допомога, яка надається переміщеним особам та українцям на окупованій частині Донеччини та Луганщини, може надаватись без оподаткування тими міжнародними організаціями, які увійдуть у спеціальні списки Кабінету міністрів України. Це нонсенс. Такого в історії не було, аби в ручному режимі керувалась діяльність благодійників”, — каже директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш.

Благодійники нарікають, що Кабмін не розробив критерії та принципи допуску до спеціального списку благодійників, які будуть звільнені від оподаткування. Ці критерії так само не визначені в Податковому Кодексі.

Представники благодійних організацій відзначають, що влада не обговорювала свою ініціативу з громадськістю і пішла на хитрість, об’єднавши газове питання і благодійну допомогу в одному законопроекті.

“Цей закон подавався як вимога від Міжнародного валютного фонду, бо друга його частина містить статтю, яка регулює оподаткування газу та ціноутворення на газ”, — каже Анна Гулевська-Черниш.

Арсеній Фінберг, координатор по роботі з вимушеними переселенцями Благодійного фонду «Кожен може», розповідає, що кожного дня до 200 сімей вимушених переселенців відвідують волонтерський центр “Фролівська 9/11”. В цілому за півроку центр відвідало близько 25 тисяч переселенців.

Фінберг називає приємною новиною зелене світло для міжнародних благодійних організацій в Україні. Однак, відзначає він, його центр не отримує допомоги від міжнародних організацій.

“Це приємно, але ми отримуємо мінімальну допомогу від міжнародних організацій. Найбільшу кількість нам надають українські компанії, організації, кияни, які просто несуть речі. Великою новиною для нас було те, що віднині ми маємо сплачувати податки або уникати оподаткування. Постає питання, чи варто здійснювати цю діяльність?”, — запитує Арсеній Фінберг.

Благодійник не впевнений, що у повній мірі продовжиться діяльність волонтерського центру, якщо з кожної гривні на допомогу переселенцям волонтери сплачуватимуть податки.

“Незрозуміло, як має оподатковуватись чи не оподатковуватись допомога, яка надається внутрішньо переміщеним людям. Для гуманітарної міжнародної спільноти є неприємним будь-яке оподаткування допомоги, тому що дійсно в більшості країн це не буде відповідати стандартам. Гуманітарна допомога надається на потреби цих людей і з неї не може зніматись жоден податок”, — наголошує Наталія Церклевич, заступник голови гуманітарної місії в Україні «Люди в біді» (People in Need).

Наталія Церклевич каже, що в законі не прописане питання надання переселенцям готівкової допомоги: “Міжнародні організації намагаються працювати в країнах у кризові моменти через надання, наприклад, готівкових коштів людям, бо це найбільше відповідає потребам, і люди самі можуть задовільнити потреби. І це не принижує їхньої гідності. Це найефективніший спосіб роботи для міжнародних організацій — зовсім незрозуміло, як він має працювати в Україні”.

“Ми не просто обурюємось, ми пропонуємо конкретні кроки для того, щоб швидко, без дискримінації і корупції, на рівних умовах для всіх благодійних організацій вирішити питання з податками. Для цього Кабінету міністрів України потрібно доопрацювати механізми до Закону України №1668. А для того, щоб вирішити питання оподаткування діяльності міжнародних гуманітарних організацій, слід внести зміни до Закону України “Про громадські об’єднання”: надати можливість міжнародним організаціям реєструватись із статусом юридичної особи та мати всі права й можливості щодо законодавчого та податкового забезпечення власної діяльності на рівні з українськими організаціями. Сьогодні міжнародні організації таких прав не мають”, — підсумувала директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?