Безкоштовний лічильник у кожну хату!

Уряд зобов’язав «Нафтогаз» безкоштовно встановити газові лічильники для населення. Це унеможливить корупцію в газовій сфері та захистить громадян від свавілля монополістів.

Причиною відповідного рішення Кабміну стали дії газопостачальників, які у грудні та січні виставили громадянам, що не мають приладів обліку, завищені платіжки – сума нарахувань збільшилась втричі. Облгазам, котрі, як відомо, перебувають в приватних руках, не сподобались норми споживання, розраховані КМУ. Через це вони подали позов до Верховного суду і той скасував урядові постанови, що стосувалися цих норм.

Реакція Уряду не забарилась – у грудні Володимир Гройсман ухвалив рішення перевірити всіх монополістів, а 30-го січня Кабмін прийняв Постанову, що унеможливить постачальникам газу виставляти населенню завищені рахунки.

У грудні та січні споживачі газу без лічильників отримали рахунки за газ із донарахуваннями. В декого платіжки зросли втричі. У відповідь на дії монополістів, Кабінет Міністрів схвалив рішення перевірити всі облгази в країні.

«Їх треба вжарить по перше число, бо монополісти вже сіли на голову і звісили ноги», — не добирав слів Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за природний газ.

«Ми бачимо обурення людей через завищені норми споживання. Це відбулося внаслідок того, що на рішення Уряду було подано до суду і суд скасував наше рішення. Ми будемо відстоювати свою правоту, але потрібне нове рішення,– сказав Володимир Гройсман. – Ми встановлюємо нову норму – 3,29 кубометра. Така норма буде затверджена. Люди будуть платити справедливу ціну за справедливий обсяг, а не за завищений».

Наразі в Україні налічується 1,3 мільйони домогосподарств без газових лічильників. Законодавством передбачено, що їх встановленням повинні займатися оператори газорозподільних мереж. З 2010 року по сьогоднішній день фінансування відбувається виключно за кошти тарифу за послуги розподілу природного газу. Але Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачає також інші джерела фінансування.

Облгази на сьогодні пропонують лише одну альтернативу – встановити лічильник за рахунок споживача. Уряд запропонував інше рішення. 30 січня 2019 року Кабінет міністрів України прийняв Постанову, яка унеможливлює незаконні дії постачальників природного газу виставляти населенню, яке немає лічильників газу, завищенні платіжки.

Щоб витрати на лічильник не лягли на плечі простих людей, Уряд зобов'язав НАК «Нафтогаз України» забезпечити домогосподарства приладами обліку газу за свій рахунок. Акціонер має право на подібні рішення, особливо враховуючи те, що Прем’єр доручив Мінекономрозвитку врахувати відповідні витрати у фінансовому плані компанії на цей рік.

Ініціатива Уряду унеможливить корупцію в газовій сфері, захистить населення від свавілля монополістів і в кінцевому результаті зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів.

«Я вважаю, що це абсолютно справедливо. І тоді ми будемо точно знати, хто скільки виробляє газу, куди постачає і хто скільки споживає», — сказав Володимир Гройсман.

«Нафтогаз» може постачати газ населенню напряму, а відповідно заключати прямі договори з громадянами на встановлення лічильників.

Ідею Уряду щодо встановлення приладів обліку за кошти «Нафтогазу» підтримала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Регулятор схвально віднісся до залучення інших джерел фінансування.

В Уряді наголошують – оплачувати завищені платіжки не варто, а тим, хто це вже зробив, необхідно вимагати повернення коштів. «Нафтогаз» закликає споживачів без лічильників, які отримали квитанції за старими нормами споживання, скаржитися на урядову лінію.

За словами Володимира Гройсмана установка безкоштовних лічильників повинна пройти в мінімальні терміни. Контроль за виконанням цієї рекомендації покладено на Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

«У максимально стислі терміни в кожному домогосподарстві має стояти лічильник. Тоді всі побачать, що облік є», – сказав Глава Уряду.

Северин ТРОЦЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?