Безкоштовні курси польської мови знову працюють

Народний депутат Максим Микитась вважає, що в сучасному світі вивчати іноземні мови важливо. Тому програма безкоштовних курсів вивчення польської мови оголосила перезапуск.

Максим Микитась

Громадська приймальня Максима Микитася повідомляє, що цього разу акцент буде на дорослих. Єдина в місті ініціатива з повного й безкоштовного вивчення польської доступна за адресою: Чернігів, вул. Кирпоноса, 7.

Цих людей важко називати студентами, проте вони такими і є за своєю суттю. Майже чотири десятки чернігівців від 18 до 60 років виявили бажання сісти за парти. Графік занять — двічі на тиждень: щопонеділка та щовівторка о 16-й і 14-й годині. Для зручності викладача кількість слухачів курсів поділили на дві групи. Попри вік і зайнятість, люди сумлінні, пропусків практично немає. І це добре, бо загальний курс навчання довготривалий, розрахований на кілька місяців, тому кілька пропусків — і наздогнати програму буде важкувато.

Торік приймальня Максима Микитася ініціювала безкоштовне вивчення польської для школярів і студентів. Цього року вирішили орієнтуватися на відгуки чернігівців і зробити «дорослі» курси.

«До нас частенько телефонували саме випускники тогорічних курсів і розпитували, чи буде продовження, — розповідає Максим Микитась. — Усім дуже сподобалося. І, чого приховувати, людей вабить саме можливість безкоштовного навчання, адже на персонального репетитора, за різними підрахунками, у Чернігові доведеться викласти від 80 до 200 гривень на годину. Це дорого, не всім по кишені. Саме тому ми зважили на успішну нашу практику в 2017-му і вирішили продовжити хорошу ініціативу».

Ажіотаж був чималий — попередньо виявили бажання вчитися кілька сотень людей. Однак подала заявки тільки сотня, і лише сорок слухачів сумлінно відвідують заняття. Так, людей начебто й небагато, проте які це люди. Викладач Костянтин Качановський схвально відгукується про цьогорічних слухачів:

«Приємно відзначити, що цього року в нас більше людей, ніж торік, — говорить викладач. — Вони активніші, мотивованіші. Ті, хто сюди приходить, не прийшли просто відбути заняття, вони дійсно хочуть учитися. Мені це приємно. Що стосується навчальної програми, не робимо акцент на чомусь одному, бо неможливо якісно вивчити мову без граматики чи мовлення. Ми опановуємо все комплексно. Навчання відбувається паралельно — читаємо, вивчаємо, розмовляємо, пишемо».

Костянтин Качановський

Тривалість кожного заняття — до 60 хвилин, але шкільного дзвоника тут немає. Інколи студенти потребують більше часу на роз’яснення теми, тому Костянтин Качановський затримується довше і пояснює. Каже, йому це приносить задоволення, оскільки видно неприхований інтерес слухачів до предмета.

Галина Буторина

Із якою метою чернігівці так сумлінно штудіюють польську? Причини у всіх різні: комусь для роботи, комусь для відвідин родичів, для решти — це просто цікаво. Приміром, Галина Буторина, родом із Яворівського району Львівської області, каже, що в дитинстві добре володіла польською. Тепер вирішила поновити знання. Тим більше, що й родичів у Польщі не бракує. Не виключає можливості знайти там і підробіток — пенсія маленька, і гроші ніколи не зайві.

«Там поруч у нас іде кордон, і всі мої родичі їздять у Польщу й назад, — розказує жінка. — Навчання в приймальні мені подобається, учитися мені неважко, працюю над вимовою, вчу нові слова, викладач усе добре пояснює, і ти розумієш. Звісно, треба трошки докладати зусиль, щоб зовсім легко — такого ж не буває».

Цього року, пояснюють у приймальні, на навчання набирали саме початківців, не випускників, щоб у всіх був однаковий рівень.

Цікавився темою Віктор Михайленко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?