Бензин стрімко дорожчає через монопольну змову

Зростання цін на бензин в Україні відбувається через чотири ключові проблеми, вирішення яких ігнорується владою. 

Серед ключових причин подорожчання палива в Україні є зростання цін на нафту, девальвація гривні та скорочення виробництва власного палива. На цьому акцентує свою увагу політик і лідер партії «Успішна країна» Олександр Клименко.

Зокрема, девальвація гривні і зміцнення іноземних валют впливають як безпосередньо на закупку бензину за кордоном (в основному за долари), так і на сплату акцизного збору (він зафіксований в євро).

«Червоною лінією проходить ще один важливий фактор  — монопольна змова, який має місце при мовчазній згоді влади», — підкреслив політик.

А тенденція скорочення виробництва власного палива, за оцінкою політика, почалася в Україні після подій 2013—2014 років.

Лідер «Успішної країни» підкреслює, що у влади сьогодні є всі можливості для стабілізації ситуації на паливному ринку.

«Гройсман і Нацбанк нерідко використовують термін — «таргетування інфляції». Він має на увазі сукупність заходів, спрямованих на зміцнення гривні. Втім, в життя це влада не поспішає втілювати», — пояснює Клименко.

Також він додав, що допомогти в нормалізації ситуації міг би і Антимонопольний комітет. Але, він є урядовою організацією, і підіграє керівництву країни, що не регулює ціни.

В результаті слідом за здорожчанням бензину на заправках приходить збільшення ціни проїзду в громадському транспорті та таксі, через логістику зростуть ціни на всі можливі товари.

«Альтернатив бензину поки немає. Але точно є альтернатива нинішній владі, через яку громадяни незабаром змушені будуть ходити пішки. Поки ж ціни на бензин продовжать зростання», — резюмував політик.

Нагадаємо, дизельне паливо і бензин почали дорожчати в Україні з вересня 2017 року. На початку 2018 українці знову зіткнулися з різким зростанням цін на бензин. За прогнозами експертів до кінця лютого на заправках бензин А-95 здорожчає до 35 гривень за літр.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?