«Баладу Про Крути» презентували у Києві актори з Чернігова

Завершальним акордом низки заходів з вшанування пам’яті Героїв Крут, що проходили на Чернігівщині протягом січня 2018 року у зв’язку з відзначенням 100-річчя трагічного бою захисників незалежності України біля залізничної станції Крути, став успішний виступ чернігівських артистів на головній театральній сцені України – у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

В урочистому заході з вшанування пам’яті Героїв Крут взяли участь Міністр культури України Є.Нищук, в.о.першого заступника голови облдержадміністрації Ю.Свириденко, директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації О.Левочко. Крім представників громадських патріотичних організацій, у глядацькій зали знаходились делегації ліцеїстів з усіх військових ліцеїв України, які брали участь у заходах з вшанування пам’яті Героїв Крут на Меморіальному комплексі «Пам’яті Героїв Крут» та Аскольдовій могилі у Києві.

Після вражаючого театралізованого дійства «Балада про Крути», виконаного на надзвичайно високому мистецькому рівні, із заключним словом виступив Міністр культури України Євген Нищук, який звернувся зі словами подяки до творців цього хвилюючого сценічного дійства, керівників обласної держадміністрації, а також до присутніх в залі майбутніх захисників України – з побажанням завжди зберігати в своїх серцях пам'ять про загиблих героїв і з честю оберігати рідну землю, незалежність і мир в Україні. Наприкінці виступу він запросив на сцену авторів і виконавців мистецького проекту, яких привітав з успішною прем’єрою. Окремі слова подяки були адресовані режисеру-постановнику, заслуженому артисту України Андрію Бакірову.

Схвильована глядацька зала одноголосно відгукнулась «Героям слава!» на заключну сцену вистави, яка відображала мітинг біля Меморіалу Пам’яті Героям Крут, та стоячи долучилась до Молитви за України, якою було завершено «Баладу про Крути». 

Варто зазначити, що  художній керівник театру, заслужений артист України Андрій Бакіров зробив сценічну версію драматургічного твору чернігівського літератора Анатолія Покришеня «Балада про Крути». У масштабному театралізованому дійстві задіяно більше 120 осіб творчого і технічного складу обласного академічного театру ім. Т.Г.Шевченка, артистів обласного молодіжного театру, обласного театру ляльок ім. О.Довженка, академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

«Балада про Крути» у виконанні творчого ансамблю чернігівських акторів – це, з одного боку, документальне відображення буремних історичних подій, що відбувалися в Україні у 1917—1918 роках, а з іншого – натхненний реквієм мужності й самовідданості юних патріотів молодої Української держави, шаноблива данина пам’яті про подвиг Героїв Крут.

У сценічному оформлені вистави використані документальні кадри реальних подій того часу та фотографії загиблих захисників незалежності своєї країни. Прототипом створення декорацій стали об’єкти Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут». Одяг, зброя, інший реквізит максимально наближені до реально використовуваних у той історичний період.

Розвиток сюжетної лінії супроводжується текстами телеграм, які красномовно свідчать про неухильне прагнення українського уряду до створення незалежної Української держави та непримиренну позицію більшовицької влади щодо нещадного знищення будь-яких проявів національної свідомості українців, аби Російська імперія і надалі годувалася хлібом і важкою працею українських селян.

Глибоко патріотично у цьому хвилюючому театральному дійстві, що в сценічній формі відображає трагічну загибель юних захисників України, прозвучала заключна сцена мітингу, присвяченого 100-річному ювілею подвигу Героїв Крут, яка поєднала ідею боротьби українських патріотів у далекому 1918 році з відвагою і самовідданістю сьогоднішніх захисників територіальної єдності України від підступного агресора.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Фото Анастасії Біанкі

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?